Категорія
Новини
Дата

МХП інвестує в птахівництво в Саудівській Аравії. Агрохолдинг створив СП з місцевим постачальником мʼяса

Агрохолдинг МХП уклав акціонерну угоду про створення спільного підприємства з компанією Desert Hills Veterinary Services Company Limited (DHV). Це дочірнє підприємство Tanmiah Food Company – провідного постачальника мʼяса птиці та іншої мʼясної продукції на Близькому Сході, повідомила пресслужба МХП. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • МХП називає метою нового партнерства «подальший розвиток диверсифікації та зростання на міжнародному рівні». 
  • DHV належатиме 55% акцій, а МХП – 45% акцій в СП, йдеться у повідомленні агрохолдингу на Лондонській фондовій біржі. 
  • Партнери планують інвестувати понад 200 млн саудівських ріалів (майже $53 млн за поточним курсом) у фермерські господарства з потужністю понад 1 млн батьківських стад, які, як очікується, вироблятимуть приблизно 175 млн інкубаційних яєць за рік, в сучасний інкубатор і комбікормовий завод для птиці.
  • Як зазначається у повідомленні, укладення акціонерної угоди є вирішальним кроком у створенні спільного підприємства після отримання необхідних дозволів, включно з дозволом Головного управління з конкуренції Саудівської Аравії та інших відповідних юрисдикцій.

Контекст

МХП – провідний виробник курятини в Україні. Холдинг контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових та олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць і вирощування поголівʼя, переробки, збуту, дистрибуції та продажу мʼяса птиці.

МХП посідав восьме місце у рейтингу «100 найбільших приватних компаній України» за 2021 рік, який склав Forbes. Власник – Юрій Косюк, загальна кількість працівників – 30 000. Торгові марки МХП – «Наша Ряба», «Легко», «Бащинський».

МХП закінчив 2022 рік зі збитками у $231 млн порівняно з $393 млн чистого прибутку за підсумками 2021-го. За результатами четвертого кварталу компанія отримала $38 млн чистого прибутку. 

Перший квартал 2023 року агрохолдинг МХП закінчив із чистим прибутком $49 млн проти збитку $108 млн за аналогічний період 2022 року.

Виручка МХП збільшилась на 35% та становила $746 млн, порівняно з першим кварталом минулого року, але зменшилася на 3% квартал до попереднього кварталу.

Витрати пов’язані з війною зменшилися на 77% та становили $6 млн.

Експортна виручка збільшилася на 69% та становила $522 млн, що становить 70% від загальної виручки.

Показник EBITDA у першому кварталі цього року становив $124 млн порівняно з $50 млн у першому та $138 млн – у четвертому кварталі минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні