Категорія
Новини
Дата

Airbus вироблятиме дрони на сонячних батареях. БПЛА здатні місяцями перебувати у повітрі

1 хв читання

Французький виробник цивільних літаків Airbus планує розпочати програму розвідувальних і комунікаційних безпілотників Zephyr. Компанія почне їхню комерційну експлуатацію до кінця наступного року, пише Reuters.

Ключові факти

  • Airbus звернувся до Morgan Stanley, щоб знайти зовнішніх партнерів для допомоги з комерціалізацією проєкту, який працюватиме під торговою маркою Aalto.
  • Самір Халаві, який очолює програму з минулого літа, сказав FT, що Zephyr – «на завершальній стадії проєктування».
  • «Ідея полягає в тому, щоб залучити до проєкту партнерів-однодумців і мати можливість масштабувати цей бізнес», – заявив він.
Безпілотник Zephyr від Airbus /airbus.com

Безпілотник на сонячних батареях Zephyr Фото airbus.com

Контекст

Безпілотний літальний апарат Zephyr, що працює на сонячній енергії, призначений для перебування на висоті близько 21 км протягом кількох місяців для спостереження або тимчасового посилення звʼязку. 

На конференції, що проходила в жовтні 2022 року та присвячена питанням підвищення ситуаційної обізнаності, як альтернативу супутникам-шпигунам розглядали безпілотники на сонячних батареях, що можуть, як показали тести, залишатися в повітрі протягом тижнів і навіть місяців. Апарати здатні працювати як геостаціонарні супутники.

У серпні 2022 року безпілотний літак Zephyr від компанії Airbus побив рекорд за тривалістю польоту – 75-кілограмовий апарат протримався в повітрі 64 дні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні