Україна розробляє бойові безпілотники класу «повітря-повітря» для знищення ворожих дронів – Федоров /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна розробляє бойові безпілотники класу «повітря-повітря» для знищення ворожих дронів – Федоров

Getty Images

Україна закупила близько 1400 безпілотників, переважно для розвідки, і планує розробити бойові моделі, що можуть атакувати дрони, які Росія використала під час вторгнення в країну, повідомив Associated Press міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами міністра, Україна закупила дрони, такі як Fly Eye, невеликі безпілотні літальні апарати, які використовуються для розвідки і спостереження.
  • «І наступний етап, коли ми більш-менш оснащені розвідувальними безпілотниками, це ударні безпілотники, – сказав Федоров. – Це як дрони, що вибухають, так і безпілотники, які летять на відстань від 3 до 10 км і вражають цілі».
  • Він передбачив «більше місій з ударними дронами» у майбутньому, але не став озвучувати подробиці. 
  • За словами Федорова, Україна проводить дослідження та розробки щодо безпілотників, які можуть боротися з іншими дронами та збивати їх. В останні тижні Росія використовувала безпілотники іранського виробництва Shahed для авіаударів по території України, на додачу до крилатих ракет та артилерійських обстрілів.
  • «Я вже можу сказати, що ситуація з безпілотниками кардинально зміниться в лютому чи березні», – сказав він.
  • Федоров сказав, що його команда зараз присвячує 70% свого часу військовим технологіям. Забезпечення армії безпілотниками входить до основних завдань міністерства.

Контекст

17 жовтня «Укроборонпром» повідомив про завершення розробки, яка матиме дальність польоту 1000 км, а вагу бойової частини – 75 кг. На фото, яке опублікувало відомство, ймовірно, зображено носову частину літального апарату.

Український ударний безпілотник буде представлено вже до кінця цього року. Перші випробування успішно проведені, повідомив минулого місяця менеджер ДК «Укроборонпром» Олег Болдирєв.

У листопаді президент Володимир Зеленський оголосив збір коштів на український флот морських дронів для захисту акваторій морів. Загалом планується зібрати кошти на 100 таких комплексів. Морські дрони – це унікальна і засекречена українська розробка. Дрон оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, спеціальним звʼязком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною.

Після початку війни в Україні більшість армій почали переглядати принципи тактичної розвідки за допомогою БПЛА. Досвід показав, що немає сенсу інвестувати мільйони доларів у дорогі і лімітовані безпілотники. Хоча саме так робили армії НАТО. Для війни треба багато дешевих дронів, що виготовлятимуться серійно і швидко. 

В Україні роль дешевих простих дронів виконують комерційні коптери, що мають якісну камеру й управління. Нині ЗСУ використовують потужніші дрони українського виробництва з двома барабанами та дрони, здатні скидати важкі міни і вибухові засоби. Вартість таких систем може наближатися до вартості традиційного міномета – $20 000–50 000. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні