Категорія
Новини
Дата

Ахметов планує продати яхту, яка будується з 2018 року. Вона може увійти до 10 найбільших у світі – New York Times

Найбагатша людина України Рінат Ахметов має намір продати яхту Luminance, яка, як пише New York Times, може увійти до списку десяти найбільших у світі супер’яхт. Однак судно ще не добудували.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Німецька верф Lürssen у Бремені будує суперяхту для сімʼї Ахметова з 2018 року. «Яхта, яка зараз відома лише під кодовою назвою Luminance, може увійти до 10 найбільших супер’яхт у світі після завершення роботи», – пише видання.
  • Її довжина – 145 м. «За тоннажем 475-футове розкішне судно могло б наблизитися до крейсера ВМС Росії «Москва», який, за словами українських військових, затонув минулого місяця в Чорному морі», – зазначає New York Times.
  • Німецька компанія також побудувала яхту «Шахерезада», яка, за словами чиновників США, пов’язана з Володимиром Путіним. Luminance довша від «Шахерезади» вартістю $700 млн на близько 15 футів.
  • «Цих грошей майже достатньо, щоб Україна придбала два нових ударних підводних човни німецького виробництва, і це приблизно вартість найпопулярнішого військово-морського фрегата класу Баден-Вюртемберг, військового корабля, озброєного гарматами та ракетами, які також Lürssen допомагає будувати», – ідеться в статті. Речник Lürssen відмовив виданню у коментарі.
  • Ахметов розглядає можливість продати яхту ще до завершення будівництва. «З огляду на поточні обставини ми розглядаємо її можливий продаж», – сказав Джок Мендоза-Вілсон, директор з міжнародних зв’язків компанії Ахметова SCM (System Capital Management).
  • Мендоза-Вілсон повідомив, що Ахметов підписав контракт на будівництво яхти у 2018 році. Робота тривала й після початку російського вторгнення в лютому цього року, за словами співробітника Lürssen. Він також повідомив, що родичі Ахметова їздили в Західну Європу, щоб ознайомитися з деталями будівництва. Сам Ахметов перебував в Україні під час війни.
  • Як пише видання, незрозумілим залишається, як Ахметов може розірвати контракт чи продати судно, яке все ще будується. За словами співробітника Lürssen, найкращий час для продажу – це завершення будівництва й готовність спустити судно на воду. Його, ймовірно, добудують у 2023 році.

Контекст

Рінат Ахметов – найбагатший українець зі статками $7,6 млрд, за оцінками Forbes. Ахметов володіє холдингом SCM (System Capital Management), куди входять металургійний холдинг «Метінвест», ДТЕК, Перший Український Міжнародний Банк, телекомунікаційна група Vega, Медіа Група «Україна», ЕСТА Холдинг (нерухомість), UMG (інвестиційний бізнес), HarvEast (сільське господарство), транспортний холдинг «Портінвест» та ін.

У Маріуполі Ахметов втратив 2/3 металургійного бізнесу – «Азовсталь» та ММК імені Ілліча. Як писав «Forbes Україна», війна та втрата цих активів суттєво вдарила по капіталізації «Метінвесту». Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював «Метінвест» у $11,4 млрд. Поточна оцінка майже в чотири рази нижча. Вона дозволяє «Метінвесту» залишатися найдорожчою приватною компанією країни.

За підрахунками Forbes, з початку війни Ахметов втратив $9,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні