Категорія
Новини
Дата

Ахметов оцінив «Азовсталь» та «ММК ім. Ілліча» в $11 млрд. Бізнесмен вимагатиме відшкодування збитків від РФ

Довоєнна капіталізація промислових активів групи СКМ, зруйнованих та постраждалих через війну РФ проти України, перевищила $20 млрд. Зокрема, «Азовсталі» та «ММК ім. Ілліча» – $11 млрд. Про це повідомив бізнесмен Рінат Ахметов в інтерв'ю італійському телеканалу RAI, пише Інтерфакс-Україна

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Після масштабного вторгнення РФ заводи «Азовсталь», «ММК ім.Ілліча», «Авдіївка Кокс», Луганська ТЕЦ та десятки інших об'єктів промислової інфраструктури та «зеленої» енергетики були частково або повністю знищені чи законсервовані, повідомив Рінат Ахметов
  • Довоєнна капіталізація цих активів перевищувала $20 млрд. Зокрема, за його словами, довоєнна капіталізація двох заводів – «Азовсталі» та «ММК ім. Ілліча» була близько $10 млрд. Крім того, на підприємствах було сировини та готової продукції на суму $1 млрд.
  • СКМ обов'язково пред'явить претензії РФ із вимогою відшкодувати всі збитки, завдані внаслідок російської воєнної агресії, заявив бізнесмен.

Ключова цитата

«Маріуполь може бути відновлений лише під українським контролем. Інших варіантів для мене бути не може. Жоден бізнес СКМ ніколи не працюватиме під контролем Росії […] Ми всі єдині, як ніколи. У цьому запорука нашої перемоги», – сказав Рінат Ахметов.

Контекст

Бої за Маріуполь, де знаходяться два найбільших металургійних заводи «Метінвесту» – «Азовсталь» та «ММК ім. Ілліча», почалися на другий день повномасштабного вторгнення російської армії в Україну. «Метінвест» призупинив роботу цих заводів на день раніше. 

Російські війська знищили 95% будинків міста, каже прем'єрміністр Денис Шмигаль. Ступінь пошкоджень «ММК ім. Ілліча» невідома, а бомбардування «Азовсталі» продовжуються досі.

«Азовсталь» та «ММК ім. Ілліча» в 2021 році виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи, за даними компанії. В цілому металургійний сектор забезпечував біля 80% доходів «Метінвесту».

Війна та втрата цих активів суттєво вдарила по капіталізації. Напередодні російського вторгнення Forbes оцінював «Метінвест» у $11,4 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні