«Метінвест» Ахметова й Новинського купує Дніпровський меткомбінат за $340 млн. Які у бізнесменів плани на актив /Shutterstock
Категорія
Найбагатші
Дата

«Метінвест» Ахметова й Новинського купує Дніпровський меткомбінат за $340 млн. Які у бізнесменів плани на актив

Shutterstock

«Дніпровський металургійний комбінат», що входить до пʼятірки найбільших металургійних підприємств країни, загруз у збитках і боргах. Навіщо «Метінвест» купив проблемний актив і як його використовує

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Найбільший український гірничо-металургійний холдинг «Метінвест» 26 червня виграв відкриті торги в системі ProZorro, запропонувавши за цілісний майновий комплекс «Дніпровського металургійного комбінату» (ДМК) у Камʼянському 9,17 млрд грн за стартової ціни 8,39 млрд грн.

Група «Метінвест» – єдина компанія, що подала заявку на участь в аукціоні, тому переможця визначали без торгів. Продаж активів через ProZorro – необхідна умова в рамках справи про банкрутство ДМК, запущеної кредиторами в травні 2019 року. Угоду буде здійснено через Дніпровський коксохімічний завод, що входить до групи і який до моменту купівлі вже володів трьома доменними печами Дніпровського меткомбінату. Цей завод знаходиться в тому ж місті, в 4 км від новопридбаного підприємства. Всі 8800 співробітників ДМК перейдуть на роботу на коксохімічний завод, на якому зараз працюють понад 1200 чоловік.

ДМК входить до пʼятірки найбільших металургійних комбінатів країни, виплавивши в 2020 році 2,56 млн тонн сталі. Продажі склали 27,5 млрд грн – 72% поставок відправляють на експорт. Непокритий збиток заводу до 2020-го перевалив за 70 млрд грн і перевищив вартість усіх активів підприємства. 2020-го ДМК відзвітував про збитки в 1,2 млрд грн. Комбінат, що з 2003 року перебуває у власності «Індустріального союзу Донбасу», пояснює проблеми дорожнечею електроенергії й зростанням ренти на видобуток залізної руди.

У травні 2019 року Госпсуд Дніпропетровської області відкрив провадження в справі про банкрутство ДМК. Тоді кредитори заявили про вимоги до ДМК на суму близько 130 млрд грн, з яких суд визнав 87 млрд грн. Серед найбільших кредиторів: металлотрейдер «Оптимал Трейд», якому ДМК заборгував за постачання залізорудної сировини 20,9 млрд грн, і «Метінвест» із претензіями на 20,7 млрд грн.

Антимонопольний комітет 20 травня 2021 року схвалив операцію з придбання «Метінвестом» ДМК, зобовʼязавши при цьому реалізовувати на внутрішньому ринку України щорічно не менше 12 000 тонн чавуну за ринковими цінами третім особам.

У результаті «Метінвест» купив активи заводу без боргових зобовʼязань: обладнання, право на землю й ліцензії на виробництво. «Борги залишилися на юридичну особу ДМК, – каже аналітик Concorde Capital Дмитро Хорошун. – У групи буде можливість їх витребувати, але, з огляду на те, що на ДМК ніяких активів не залишилося, швидше за все борг буде списано».

«Для «Метінвесту» це логічне продовження багаторічного процесу поглинання підприємства», – каже Денис Саква, старший аналітик Dragon Capital. За даними НВ Бізнес, ДМК входить до сфери інтересів групи «Метінвест» із 2017 року. З цього часу керівні посади на комбінаті займають колишні менеджери «Метінвесту», а комбінат переорієнтував канали постачання сировини й збуту готової продукції.

Чим пояснюється підвищений інтерес Ахметова до комбінату з Камʼянського? ДМК випускає схожу з Єнакіївським і Макіївським заводами продукцію – квадратну заготовку й довгий прокат. Утрата контролю в 2017 році над активами, що залишилися на неконтрольованій Україною території, змусила шукати альтернативи. «У Маріуполі «Метінвест» виробляє плоский прокат – купівля ДМК дає змогу замістити асортимент втрачених ЄМЗ і ММЗ і за рахунок збільшення інвестицій у модернізацію створювати тут додану вартість», – каже Хорошун. – Не будучи власником, компанії не було сенсу інвестувати». Купівля активів ДМК дасть можливість «Метінвесту», який поставляє на комбінат залізорудну сировину, гарантувати обсяги поставок.

Разом із цілісним майновим комплексом, за даними Concorde Capital, «Метінвест» придбав право вимоги дебіторської заборгованості ДМК на 12,4 млрд грн ($453 млн). За даними інвесткомпанії, 99% боргу перед ДМК числиться на зареєстрованій в Белізі компанії Palermita Management Ltd, директором якої значиться Максим Азархов. У лютому 2019 року він згадувався в документах аукціону з продажу сталевого брухту Укрзалізниці, як директор із закупівель компанії «Оптимал Трейд». «Для «Метінвесту» це хороша покупка, і сума 9,17 млрд грн не здається завищеною», – каже Хорошун

Які ризики? Саква з Dragon Capital не виключає оскарження купівлі після закриття угоди. «Можливо, кредитори ДМК і його власника ІСД предʼявлятимуть претензії щодо заниження суми угоди», – погоджується Хорошун.

Виторг «Метінвесту» у 2020 році склав $10,45 млрд, а чистий прибуток – $526 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні