Категорія
Новини
Дата

Акторка Скарлетт Йоханссон звинуватила OpenAI у імітації її голосу у ChatGPT 4o

2 хв читання

Акторка Скарлетт Йоханссон заявила, що OpenAI використала голос «жахливо схожий» на її власний для свого нового чат-бота ChatGPT 4o, незважаючи на те, що вона відхилила пропозицію компанії про озвучування, пише NBC News. Раніше того ж дня OpenAI оголосила, що більше не використовуватиме голос під назвою Sky.

Ключові факти

  • «У вересні минулого року я отримала пропозицію від Сема Альтмана, який хотів найняти мене для озвучування поточної системи ChatGPT 4.0», – заявила Йоханссон. 
  • За словами акторки, після довгих роздумів і з особистих причин вона відхилила цю пропозицію. «Девʼять місяців по тому мої друзі, сімʼя та широка публіка відзначили, наскільки найновіша система під назвою «Sky» схожа на мене», – додала вона.
  • OpenAI заявила, що голос Sky не був імітацією голосу Йоханссон. Компанія заявила, що його було записано професійним актором разом з іншими голосами, які все ще доступні. Компанія заявила, що не розголошуватиме імена акторів з міркувань конфіденційності. Функцію голосового чату було прорекламовано під час демонстрації продукту 13 травня.
  • Йоханссон озвучила голос штучного інтелекта у фільмі 2013-го «Вона», на який генеральний директор OpenAI Сем Альтман посилався у звʼязку з новими голосовими пропозиціями компанії, заявила акторка.
  • «Коли я почула випущене демо, я була шокована, розгнівана і не вірила, що пан Альтман буде переслідувати голос, який настільки схожий на мій, що мої найближчі друзі та новинні агентства не могли помітити різниці», – написала Йоханссон у своїй заяві.
  • Вона додала, що Альтман навіть натякнув, що схожість голосу була навмисною, написавши в соцмережу Х одне слово «Вона».
  • За її словами, за два дні до випуску демо-версії ChatGPT 4.0 Альтман звʼязався з агентом акторки і попросив її переглянути рішення.
  • Йоханссон заявила, що через цю ситуацію була змушена найняти адвоката, який написав два листи Альтману та OpenAI із закликом надати інформацію про те, який чином був створений голос Sky. В результаті OpenAI погодилася видалити голос.
  • «Голос Sky не належить Скарлетт Йоханссон, і він ніколи не був призначений для того, щоб нагадувати її голос», – йдеться у заяві Альтмана. Він додав, що «з поваги до пані Йохансон ми призупинили використання голосу Sky у наших продуктах».

Контекст

Минулого тижня OpenAI представила свій новий ChatGPT 4o, рекламуючи серед іншого його здатність вести розмови в голосових чатах. Днями стало відомо, що запуск ChatGPT-4o призвів до найбільшого в історії OpenAI стрибка доходів на мобільних пристроях попри те, що оновлена ШІ-модель знаходиться у вільному доступі в Інтернеті. Мобільний застосунок ChatGPT заробив $4,2 млн за тиждень.

Штучний інтелект опинився у центрі уваги Голлівуду, оскільки так звана технологія дипфейків стає дедалі більше здатною імітувати подобу людини у відео та аудіо. Використання ШІ стало гарячою точкою для страйків письменників та акторів, які уповільнили виробництво фільмів та телешоу на кілька місяців минулого року, пише Bloomberg.

Протягом багатьох років компанії, які займаються штучним інтелектом, використовували дані, отримані з Інтернету, для навчання свого програмного забезпечення, але з удосконаленням систем ця практика стала більш суперечливою. Вже зараз тривають судові розгляди проти компаній, які займаються штучним інтелектом, як мінімум у 20 справах, у тому числі з боку медіа, письменників та художників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні