Категорія
Новини
Дата

Низка письменників подали в суд на OpenAI та Microsoft через порушення авторських прав. Серед позивачів – лауреати Пулітцерівської премії

Група з 11 авторів науково-популярної літератури приєдналася до позову у федеральному суді Манхеттена, який звинувачує OpenAI та Microsoft у незаконному використанні книг для навчання моделей, що лежать в основі популярного чат-боту ChatGPT та інших технологій, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сценаристи, у тому числі лауреати Пулітцерівської премії Тейлор Бранч, Стейсі Шіфф і Кай Берд, які написали у співавторстві біографію Дж. Роберта Оппенгеймера «Американський Прометей», адаптовану цього року для фільму «Оппенгеймер», заявили суду, що компанії порушили їхні авторські права, використавци іхню роботу для навчання великої мовної моделі. 
  • Адвокат письменників Рохіт Натх повідомив, що обвинувачені заробляють мільярди на несанкціонованому використанні науково-популярних книг, і автори цих книг заслуговують на справедливу компенсацію.
  • У позові сказано, що OpenAI використала роботи авторів без дозволу на навчання своїх моделей GPT тому, як реагувати на текстові підказки, введені людиною.
  • Згідно з позовом, Microsoft «брала активну участь» у навчанні та розробці моделей і несе відповідальність за порушення авторських прав.
  • Автори просили суд стягнути невстановлену суму грошових збитків та заборонити компаніям надалі порушувати їхні авторські права.

Контекст

Письменник та редактор Hollywood Reporter Джуліан Санктон уперше подав колективний позов минулого місяця. Справа є однією з декількох проваджень, порушених групами власників авторських прав, включаючи авторів Джона Гришема, Джорджа Р.Р. Мартіна та Джонатана Франзена, проти OpenAI та інших технологічних компаній з приводу ймовірного використання їхніх робіт у навчанні ШІ.

Санктон був першим автором позову проти OpenAI, у якому відповідачем також було названо Microsoft. Технічний гігант інвестував мільярди доларів у стартап зі штучного інтелекту та інтегрував системи OpenAI у свої продукти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні