Категорія
Новини
Дата

Акції китайського забудовника Evergrande обвалилися на 87% після відновлення торгів

2 хв читання

Акції китайського забудовника Evergrande у перший день торгів після 17-місячної паузи в момент упали на 87%, до 0,22 гонконзького долара (менше $0,03), пише Reuters. Компанія, яка намагається погодити план реструктуризації боргу, втратила $2 млрд ринкової вартості. 

Ключові факти

  • Ринкова капіталізація девелопера скоротилася до 4,6 млрд гонконзьких доларів ($586,38 млн із 21,8 млрд гонконзьких доларів ($2,78 млрд) з моменту останньої торгівлі. У 2017 році компанія коштувала рекордні 420 млрд гонконзьких доларів ($53,5 млрд за поточним курсом).
  • Забудовник перебуває в процесі погоджень від кредиторів та судів плану реструктуризації боргу. Компанія повідомила, що рекордний час голосування буде продовжено до 20 вересня.
  • У заяві 28 серпня Evergrande також зазначив, що зустрічі з кредиторами, які мали відбутися в понеділок, перенесуть на 26 вересня, оскільки «важливо, щоб усі… кредитори розуміли процес запропонованої реструктуризації та умови».
  • У фінансовому звіті за перше півріччя Evergrande зазначила, що її подальша діяльність залежатиме від успішного виконання плану з реструктуризації боргу за кордоном та переговорів з рештою кредиторів щодо продовження термінів погашення зобовʼязань.
  • Однак, як і у випадку з двома попередніми річними фінансовими звітами Evergrande, аудиторська компанія Prism Hong Kong and Shanghai не надала висновку. Аудитор заявив на численні фактори невизначеності, повʼязані з бізнесом Evergrande, у тому числі щодо майбутніх грошових потоків.
  • Evergrande навряд чи зможе покладатися на продаж своїх будинків для погашення боргових зобовʼязань, зазначив Стівен Леунг, директор UOB Kay Hian у Гонконгу. Аналітик пояснив, що покупці віддадуть перевагу державним забудовникам, а сама Evergrande не зможе отримати вигоду від політики влади щодо підтримки сектора нерухомості.

Контекст

Торгівля акціями була призупинена з 21 березня 2022 року, а відновилася після того, як компанія заявила, що виконала всі умови Гонконзької фондової біржі.

Підрозділи девелопера China Evergrande New Energy Vehicle Group і Evergrande Property Services Group відновили торгівлю минулого місяця після 16-місячної зупинки. Evergrande зіткнувся б з делістингом, якби пауза досягла 18 місяців.

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю.

Загальний обсяг заборгованості Evergrande – майже 2 трлн юанів (понад $300 млрд). Станом на середину 2021 року загальні активи компанії складали близько 2,2% від номінального ВВП Китаю (приблизно $323 млрд).

Також проблеми поширилися і на інших забудовників, які дедалі частіше стикаються з проблемами грошових потоків і невиплатою боргів.

У грудні 2021 року акції Shimao Group впали за тиждень більш ніж на 33%. Причиною для занепокоєння інвесторів стала угода Shimao Group: компанія продала свій бізнес з управління нерухомістю дочірній Shimao Services за $1,7 млрд.

У січні 2022 року акції Shimao Group Holdings впали більш ніж на 17%. Також на 25% обвалилася ціна облігацій, випущених її підрозділом Shanghai Shimao Co у липні 2022 року. Шанхайська фондова біржа назвала це «аномальними коливаннями» і була змушена призупинити торги паперами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні