Категорія
Новини
Дата

Акції китайського забудовника Evergrande обвалилися на 87% після відновлення торгів

Акції китайського забудовника Evergrande у перший день торгів після 17-місячної паузи в момент упали на 87%, до 0,22 гонконзького долара (менше $0,03), пише Reuters. Компанія, яка намагається погодити план реструктуризації боргу, втратила $2 млрд ринкової вартості. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Ринкова капіталізація девелопера скоротилася до 4,6 млрд гонконзьких доларів ($586,38 млн із 21,8 млрд гонконзьких доларів ($2,78 млрд) з моменту останньої торгівлі. У 2017 році компанія коштувала рекордні 420 млрд гонконзьких доларів ($53,5 млрд за поточним курсом).
  • Забудовник перебуває в процесі погоджень від кредиторів та судів плану реструктуризації боргу. Компанія повідомила, що рекордний час голосування буде продовжено до 20 вересня.
  • У заяві 28 серпня Evergrande також зазначив, що зустрічі з кредиторами, які мали відбутися в понеділок, перенесуть на 26 вересня, оскільки «важливо, щоб усі… кредитори розуміли процес запропонованої реструктуризації та умови».
  • У фінансовому звіті за перше півріччя Evergrande зазначила, що її подальша діяльність залежатиме від успішного виконання плану з реструктуризації боргу за кордоном та переговорів з рештою кредиторів щодо продовження термінів погашення зобовʼязань.
  • Однак, як і у випадку з двома попередніми річними фінансовими звітами Evergrande, аудиторська компанія Prism Hong Kong and Shanghai не надала висновку. Аудитор заявив на численні фактори невизначеності, повʼязані з бізнесом Evergrande, у тому числі щодо майбутніх грошових потоків.
  • Evergrande навряд чи зможе покладатися на продаж своїх будинків для погашення боргових зобовʼязань, зазначив Стівен Леунг, директор UOB Kay Hian у Гонконгу. Аналітик пояснив, що покупці віддадуть перевагу державним забудовникам, а сама Evergrande не зможе отримати вигоду від політики влади щодо підтримки сектора нерухомості.

Контекст

Торгівля акціями була призупинена з 21 березня 2022 року, а відновилася після того, як компанія заявила, що виконала всі умови Гонконзької фондової біржі.

Підрозділи девелопера China Evergrande New Energy Vehicle Group і Evergrande Property Services Group відновили торгівлю минулого місяця після 16-місячної зупинки. Evergrande зіткнувся б з делістингом, якби пауза досягла 18 місяців.

У 2021 році величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін прагнув запобігти ризику появи «бульбашок». Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. 

Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande, у портфоліо якого близько 1300 обʼєктів нерухомості в 280 містах Китаю.

Загальний обсяг заборгованості Evergrande – майже 2 трлн юанів (понад $300 млрд). Станом на середину 2021 року загальні активи компанії складали близько 2,2% від номінального ВВП Китаю (приблизно $323 млрд).

Також проблеми поширилися і на інших забудовників, які дедалі частіше стикаються з проблемами грошових потоків і невиплатою боргів.

У грудні 2021 року акції Shimao Group впали за тиждень більш ніж на 33%. Причиною для занепокоєння інвесторів стала угода Shimao Group: компанія продала свій бізнес з управління нерухомістю дочірній Shimao Services за $1,7 млрд.

У січні 2022 року акції Shimao Group Holdings впали більш ніж на 17%. Також на 25% обвалилася ціна облігацій, випущених її підрозділом Shanghai Shimao Co у липні 2022 року. Шанхайська фондова біржа назвала це «аномальними коливаннями» і була змушена призупинити торги паперами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні