Житлова нерухомість Cloud Atlas, розроблена Shimao Group Holdings Ltd. у Шанхаї, Китай. /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ринок нерухомості Китаю знову штормить. Забудовник Shimao Group продає всі свої проєкти через фінансові проблеми

Житлова нерухомість Cloud Atlas, розроблена Shimao Group Holdings Ltd. у Шанхаї, Китай. Фото Getty Images

Китайський гігант нерухомості Shimao Group зіткнувся з фінансовими проблемами. У п'ятницю його акції обвалилися на 17% після того, як Reuters повідомило, що компанії не вдалося повністю погасити кредит. У понеділок акції Shimao зросли майже на 7% на новині про те, що забудовник продає всі свої проєкти нерухомості.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Shimao не сплатив 645 млн юанів ($101 млн) із загальної суми кредиту в 792 млн юанів, які повинен був погасити до 25 грудня, повідомив інвестор China Credit Trust Co.
  • 7 січня акції Shimao Group Holdings впали більш ніж на 17%. Також на 25% обвалилася ціна облігацій, випущених її підрозділом Shanghai Shimao Co у липні 2022 року, повідомив Reuters. Шанхайська фондова біржа назвала це «аномальними коливаннями» і була змушена призупинити торги паперами. Підрозділ Shimao Group заявив, що не зазнав дефолту, а прострочений платіж за кредитом не передбачає вимоги кредиторів про дострокове погашення.
  • Наразі Shimao Group домагається продовження терміну погашення трьох цінних паперів, забезпечених активами, на загальну суму 1,4 млрд юанів ($220 млн) з погашенням в цьому місяці, пише Bloomberg. Забудовник пропонує погасити 10% основної суми в перший місяць, 5% основної суми щомісяця з лютого по листопад і решту 40% основної суми в грудні 2022 року.
  • Shimao Group Holdings виставила на продаж усі свої проєкти нерухомості, включно як із житловою, так і комерційною нерухомістю, повідомило на вихідних китайське бізнес-видання Caixin. Компанія звернулася до агентів із проханням допомогти шукати покупців. Після цього акції забудовника підскочили на 7%, пише CNBC
  • S&P Global повідомив у понеділок, що ризики дефолту в секторі нерухомості Китаю, ймовірно, загостряться в першому кварталі цього року.

Контекст

Величезна індустрія нерухомості Китаю зіткнулася з проблемами. Офіційний Пекін останнього року прагнув запобігти ризику появи бульбашок. Для цього було вжито заходів проти зростання позик у забудовників (політика «трьох червоних ліній»), а також додано лімітів на іпотечне кредитування й максимальну орендну плату у великих містах. Обмеження кредитування призвело до істотного падіння кількості угод на ринку нерухомості. Зокрема, це спровокувало дефолт найбільшого китайського забудовника Evergrande. Також проблеми поширилися і на інших забудовників, які дедалі частіше стикаються з проблемами грошових потоків і невиплатою боргів. Рейтингове агентство S&P заявляє, що тільки в першій половині 2022 року галузь має виплатити за облігаціями $40 млрд.

У середні грудня 2021 року акції Shimao Group впали за тиждень більш ніж на 33%. Причиною для занепокоєння інвесторів стала угода Shimao Group: компанія продала свій бізнес з управління нерухомістю дочірній Shimao Services за $1,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні