Категорія
Новини
Дата

Китайський гігант Evergrande – у дефолті. Чи стане це початком нової світової кризи

3 хв читання

Сьогодні в непростій історії з Evergrande стався переломний момент. Агентство Fitch надало компанії рейтинг «обмежений дефолт». Це означає, що компанія допустила дефолт, але продовжує функціонувати, не подаючи на банкрутство. Чи закінчиться це потужним падінням Evergrande, яке струсоне весь світ?

Fitch було першим з агенств, яке заявило про дефолт за міжнародними облігаціями. Це сталося після того, як у понеділок забудовник не зміг виплатити близько $82 млн. За інформацією ЗМІ, навіть на вчорашній день грошей не надійшло.

У цій ситуації важко прогнозувати події на тиждень уперед, але, найімовірніше, інші рейтингові агенції почнуть випускати свої оновлення – ігнорувати такі події неможливо. До того ж нещодавно Fitch заявило, що Kaisa, інший великий девелопер, який не зміг погасити облігацію на $400 млн, перебуває в стані обмеженого дефолту.

Показовим сигналом стало те, що голова Народного банку Китаю змушений був сьогодні коментувати дефолт. Звісно, заява була обнадійливою: «ризик, створений декількома компаніями в короткостроковій перспективі, не підірве ринок у середньостроковій та довгостроковій перспективі». Такого роду й такого рівня коментарі в Китаї озвучують лише в найдраматичніших ситуаціях.

Що відбувається з Evergrande  

Компанія намагається чинити опір тиску, намагаючись зібрати гроші за рахунок швидкого продажу кращих активів. Сюди входить земля, проєкти з реконструкції міст та підрозділи компанії з управління нерухомістю. Також останніми тижнями Evergrande намагається отримати більше підтримки з боку державних банків, щоб уникнути краху. При цьому власники компанії вже фактично не контролюють події в China Evergrande Group. Представники держави вже зайняли більшість місць у новому комітеті з управління ризиками, створеному забудовником. І це лише видима офіційна частина.

Китайський уряд через аналогічні механізми взяв під контроль інші компанії з великою заборгованістю. Офіційний Пекін намагається організувати уповільнений колапс для Evergrande. Це дуже схоже на те, що успішно (на сьогоднішній день) вдалося зробити з великим страховиком Anbang. Це щось на кшталт упорядкованого, повільного розпаду компанії, яка ліквідовується, яка не затребує загальної допомоги сектору.

Але це явно неординарне завдання. Прибутковість індексів позичальників країни досягла найвищого рівня з часів фінансової кризи, що призвело до збільшення витрат на рефінансування девелоперів одночасно з уповільненням продажів будинків. Згідно з результатами опитування, проведеного China Real Estate Information Corp., у листопаді продаж найбільших забудовників Китаю впав майже на 40% порівняно з минулим роком. Все це не дає вирватися зі штопора.

Що відбувається на рівні країни

Величезна роль Evergrande на ринку нерухомості Китаю створює серйозні політичні ризики для посадових осіб, яким доручено керувати її реструктуризацією. Це дає надію всьому світу на те, що влада не допустить різкого обвалу. На тлі боротьби з пандемією, відновленням економіки керівництву Китаю не потрібні шокові події. Тим більше через рік Сі Цзіньпін хоче піти на безпрецедентний третій термін. А крах китайського забудовника з великою заборгованістю матиме серйозні наслідки для сотень тисяч покупців нерухомості та роздрібних інвесторів, а також для фінансової стабільності та економічного зростання другої за величиною економіки світу. Тому адміністрація Сі змушена балансуватиме між тим, щоб не дозволити такому критично важливому економічному двигуну дати різкий збій, і між прецедентом, який вони можуть зробити, організувавши фінансову допомогу.

Чого чекати світу

Усі, хто пережив іпотечну кризу 2007 року, бачать дуже схожі ознаки, і це викликає страх. Обсяг проблеми настільки великий, що його важко прорахувати. Тому що недостатньо скласти борги всіх забудовників, це хвилеподібний ефект, який може знести все у Китаї.

Китайський уряд показує, що не збирається рятувати Evergrande, і вже зазвучив вираз moment Lehman. Але ще 3 місяці тому ринки зазнали першого шоку від проблем Evergrande і вже встигли оговтатися. Та й поінформованість про реальний (наскільки це можливо) стан ринку нерухомості Китаю є досить високою. Плюс політична складова питання дозволяє говорити про те, що китайська влада навряд чи допустить раптовий обвал. А значить, з великою ймовірністю світового шоку не повинно бути. Принаймні, від цього чинника.

Якщо говорити про Україну, то особливих переживань ця ситуація не варта. Лінійного зв'язку між українською економікою та поточними проблемами Everegande немає. А настільки великий вибух, який зачепив би і Україну, поки що малоймовірний.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні