Категорія
Новини
Дата

Акції угорських компаній впали через заяву Орбана про збільшення податків

Угорські акції та облігації впали, після того як премʼєрміністр Віктор Орбан оприлюднив плани введення додаткових податків. Про це пише Bloomberg.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Акції нафтогазової компанії Mol Nyrt, прибуток якої зріс від продажу російської нафти, впали на 15%.
  • Акції найбільшого кредитора країни OTP Bank Nyrt впали на 13%.
  • Угорський форинт наблизився до рекордно низького рівня щодо євро, перш ніж повернути собі вартість. Курс впав на 1%, після чого торги виросли на 0,5% – до €390,71.
  • Дохідність державних облігацій підскочила на 19 базисних пунктів, до найвищого рівня за тиждень – у 7,08%.
  • У відеозверненні Орбан сказав, що в цьому і наступному році прагне викачати до бюджету «основну частину» того, що назвав «надприбутком», у таких секторах, як банківська справа, страхування, енергетика, телекомунікації, велика роздрібна торгівля та авіакомпанії. Новий податок спрямують на фінансування зниження цін на комунальні послуги та модернізацію збройних сил.
  • «Це дуже погана новина для настроїв, – прокоментував Bloomberg Міхал Конарський, аналітик MBank SA у Варшаві. – У такому середовищі неможливо правильно оцінити акції, а прибуток на акцію майже непередбачуваний».

Контекст

Премʼєрміністр Угорщини Віктор Орбан оголосив у країні надзвичайний стан з 25 травня. У своєму відеозверненні він повідомив, що Угорщина зобов’яже банки, телекомунікаційні компанії, великі роздрібні мережі, страхові компанії, енергетичні компанії та авіакомпанії вносити «значну частину свого додаткового прибутку» до державного бюджету.

Орбан не уточнив суму цільових надходжень від нових заходів, зазначивши, що всі деталі будуть оголошені 26 травня.

Нове фінансування допоможе консолідувати угорський бюджет, оскільки ЄС скоротив фінансування за підрив стандартів верховенства права в блоці, пише Bloomberg.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні