Категорія
Новини
Дата

Alibaba закінчила квартал зі збитками вперше після IPO. Вплинув рекордний антимонопольний штраф

1 хв читання

Китайський онлайн-ритейлер Alibaba Джека Ма в четвертому кварталі фінансового року, що завершився 31 березня 2021-го, отримав операційний збиток у майже $1,2 млрд. Це вперше з того часу, як компанія стала публічною у вересні 2014-го, пише Reuters.

Ключові факти

  • Операційний збиток Alibaba за квартал склав $1,17 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року компанія отримала прибуток у $1,1 млрд.
  • Чистий збиток склав $1,168 млрд через штраф у розмірі $2,8 млрд, який компанія заплатила в результаті антимонопольного розслідування.
  • Дохід компанії у четвертому кварталі зріс до $28,6 млрд, що більше на 64% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Більшу частину доходу Alibaba отримала від торгівлі. В четвертому кварталі продажі збільшилися на 72%, до $24,6 млрд.
  • Водночас зростання підрозділу хмарних обчислень сповільнилося. Воно у січні–березні склало 37%, до $2,55 млрд, тоді як роком раніше – 58%. Це найслабший показник із 2016 року.
  • Компанія також представила дані за весь фінансовий 2021 рік: чистий прибуток виріс на 2%, до $21,9 млрд, дохід – на 41%, до $109,5 млрд.
  • Кількість активних користувачів Alibaba за рік перевищила 1 млрд осіб у всьому світі.
  • Alibaba прогнозує дохід у $144,12 млрд за підсумком 2022 фінансового року (закінчується в березні 2022-го).

Контекст

У листопаді 2020 року дочірня компанія Alibaba – Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найбільшою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування. Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування і стосовно компанії Alibaba. У підсумку компанію оштрафували на $2,8 млрд. Це найбільший корпоративний штраф в історії країни.

Під тиском влади Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки. Після реструктуризації Ant усе ще вивчає можливість відновлення IPO. Але не ясно, скільки часу на це може знадобитися з огляду переходу на нову структуру фінтехкомпанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні