Категорія
Новини
Дата

Alibaba закінчила квартал зі збитками вперше після IPO. Вплинув рекордний антимонопольний штраф

Китайський онлайн-ритейлер Alibaba Джека Ма в четвертому кварталі фінансового року, що завершився 31 березня 2021-го, отримав операційний збиток у майже $1,2 млрд. Це вперше з того часу, як компанія стала публічною у вересні 2014-го, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Операційний збиток Alibaba за квартал склав $1,17 млрд, тоді як за аналогічний період минулого року компанія отримала прибуток у $1,1 млрд.
  • Чистий збиток склав $1,168 млрд через штраф у розмірі $2,8 млрд, який компанія заплатила в результаті антимонопольного розслідування.
  • Дохід компанії у четвертому кварталі зріс до $28,6 млрд, що більше на 64% порівняно з аналогічним періодом минулого року.
  • Більшу частину доходу Alibaba отримала від торгівлі. В четвертому кварталі продажі збільшилися на 72%, до $24,6 млрд.
  • Водночас зростання підрозділу хмарних обчислень сповільнилося. Воно у січні–березні склало 37%, до $2,55 млрд, тоді як роком раніше – 58%. Це найслабший показник із 2016 року.
  • Компанія також представила дані за весь фінансовий 2021 рік: чистий прибуток виріс на 2%, до $21,9 млрд, дохід – на 41%, до $109,5 млрд.
  • Кількість активних користувачів Alibaba за рік перевищила 1 млрд осіб у всьому світі.
  • Alibaba прогнозує дохід у $144,12 млрд за підсумком 2022 фінансового року (закінчується в березні 2022-го).

Контекст

У листопаді 2020 року дочірня компанія Alibaba – Ant Group планувала вихід на IPO загальною сумою близько $34,5 млрд, яка могла стати найбільшою в світі. Очікувалося, що оцінка компанії складе понад $300 млрд, що значно перевищувало ринкову капіталізацію найбільших банків світу.

Однак у листопаді регулюючі органи КНР призупинили IPO і почали антимонопольне розслідування. Пізніше Державне управління ринкового регулювання (SAMR) Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування і стосовно компанії Alibaba. У підсумку компанію оштрафували на $2,8 млрд. Це найбільший корпоративний штраф в історії країни.

Під тиском влади Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом. Ant Group опиниться під наглядом Центрального банку Китаю й дотримуватиметься тих самих правил, що й банки. Після реструктуризації Ant усе ще вивчає можливість відновлення IPO. Але не ясно, скільки часу на це може знадобитися з огляду переходу на нову структуру фінтехкомпанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні