Категорія
Новини
Дата

Аналітики YouControl назвали двадцятку приватних українських вишів за доходами. Які заклади в топ-5

2 хв читання

Найбільшим українським приватним університетом за доходом є «МАУП» (Міжрегіональна академія управління персоналом), її дохід склав понад 578 млн грн у 2023-му. Про це свідчить дослідження YouControl.Market. Загалом до списку увійшли 20 закладів вищої освіти (ЗВО) з доходами від 41,8 млн грн.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Загалом в Україні зареєстровано 722 юридичні особи (включно з філіями та відокремленими підрозділами), що надають послуги у галузі вищої освіти з КВЕДом 85.42, свідчать дані дослідження YouControl.Market.
  • Найбільший загальний дохід у 2023-му згенерував МАУП – понад 578 млн грн. Це на 102% більше у порівнянні з 2021 роком. Акціонерами ПрАТ «ВНЗ «МАУП» є Георгій Щокін та його син Ростислав. Цей заклад вищої освіти (ЗВО) є головним активом фінансово-промислової групи (ФПГ) «МАУП», що об’єднує понад 60 компаній зі сфери освіти, видавничої діяльності та нерухомості.
  • Понад 411 млн грн загального доходу у 2023-му отримав Український католицький університет (УКУ), розташований у Львові. Це удвічі більше у порівнянні з 2021 роком. Бенефіціаром УКУ є Борис Гудзяк – митрополит Української греко-католицької церкви, голова Філадельфійської архиєпархії в США, згідно з даними Єдиного державного реєстру.
  • Трійку лідерів закриває «Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II» з міста Берегове. У 2023-му університет отримав понад 327 млн грн загального доходу. Це єдиний університет із двадцятки YouControl.Market, приріст якого значно знизився у порівнянні з 2021 роком – на 21%.
  • Четверте місце у списку посів Київський Університет Культури (КУК) із 297,7 млн грн загального доходу. Це на 54% більше, а ніж у 2021-му.
  • Пʼятірку лідерів зариває Київський медичний університет, який є першим приватним закладом вищої медичної освіти на пострадянському просторі, заснований у 1992-му. Його загальний дохід у 2023-му склав 282,6 млн грн. Тобто на 12% більше, а ніж у 2021-му.
Топ українських приватних університетів

Більше ніж у п'ять разів у 2023-му, порівняно з 2021 роком, приросли доходи Київського університету інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія». ЗВО згенерував понад 59 млн грн.

Контекст

18 липня 2024-го уряд ухвалив рішення про експеримент з державними грантами. Цьогоріч вступники-контрактники зможуть отримати фінансову підтримку від держави. Державний грант від 15 000 до 25 000 грн і більше частково покриватиме вартість бакалаврату, а для медиків, ветеринарів та фармацевтів – і магістратуру. Оформити його можна через «Дію». Вступ на бюджетну форму поки що залишається без змін.

Нова система фінансування – частина масштабної реформи вищої освіти в Україні. Також йдеться про перезапуск наглядових рад при університетах, запровадження індивідуальних освітніх траєкторій для студентів тощо. З січня 2024-го перезапущена Наглядова рада експериментально працює у Національному авіаційному університеті (НАУ). Очолив її колишній СЕО «Київстару» Петро Чернишов. 

Чим продиктовані зміни? Кількість абітурієнтів зменшується – якщо у 2008 році зі шкіл випустилися 640 000 учнів, то у 2023-му – 360 000, повідомив Forbes заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький у квітні 2024-го. Через майже подвійне скорочення немає потреби у великій кількості закладів. «Внаслідок реформи має залишитися приблизно 100 ЗВО, замість близько 170», – додав він.

13 жовтня 2023-го Кабмін підтримав рішення, запропоноване Міністерством освіти і науки України, про реорганізацію Національного авіаційного університету. Реорганізація передбачає розділ НАУ на два заклади вищої освіти: Державний університет «Київський авіаційний інститут» та Українську державну льотну академію у Кропивницькому. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд