Категорія
Новини
Дата

«Гроші ходять за студентом». Кабмін запроваджує гранти на навчання через «Дію»

1 хв читання

Вступники-контрактники цьогоріч зможуть отримати фінансову підтримку від держави. Грант частково покриє вартість бакалаврської програми або програми підготовки медика, а оформити його можна буде через застосунок «Дія». Про відповідне рішення уряду 18 липня повідомив віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Вступники-контрактники зможуть отримати від 15 000 грн на рік для покриття частини вартості навчання. Розмір гранту визначається індивідуально для кожного – за результатом НМТ та з урахуванням коефіцієнта спеціальності. 
  • Отримати грант може вступник, який: вступає на бакалаврат (або магістратуру медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування) після школи чи коледжу; вступає на денну або змішану форму навчання на контракт; має результати НМТ з будь-яких двох предметів з оцінками не менш ніж 150.
  • Загалом сума гранту розраховуватиметься так: маєте 150–170 балів з будь-яких двох предметів – претендуєте на 15 000 грн; більш ніж 170 балів – на 25 000 грн.
  • Розмір гранту множитимуть на коефіцієнт залежно від спеціальності. Але для деяких спеціальностей не передбачено гранту першого рівня – лише другий, тож він доступний для вступників, у яких понад 170 балів із мінімум двох предметів, йдеться у повідомленні Мінцифри.
  • Нова система фінансування – це про принцип «гроші ходять за студентом», зазначив Федоров.  
  • За його словами, абітурієнти отримають більше свободи у виборі майбутньої професії, адже орієнтуватимуться на власні бажання, а не наявність бюджетних місць в університеті. З іншого боку, такий підхід стимулюватиме конкуренцію за вступників між ЗВО, наголосив віцепремʼєр. 

Алгоритм подання заявок

  1. Вибираєте навчальний заклад та програму, на яку хочете вступити.
  2. Після зарахування подаєте заяву про бажання отримати грант через кабінет у ЄДЕБО між 5 вересня і 31 жовтня 2024 року.
  3. Отримуєте повідомлення про призначення державного гранту з річною сумою, яку виплачуватимуть двома платежами протягом навчального року.
  4. Залишаєте заяву про отримання гранту в «Дії».
  5. Кошти надходять на спеціальний рахунок.
  • Грант надаватимуть щорічно протягом усього навчання чотири роки – на бакалаврат і шість років – на медичного магістра.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд