Категорія
Новини
Дата

Антимонопольний комітет підтвердив, що «Укрпошта» купує Альпарі Банк. Після АМКУ угоду має погодити Нацбанк

19 січня Антимонопольний комітет України розгляне питання щодо купівлі «Укрпоштою» Альпарі Банку, йдеться у пресрелізі АМКУ. Раніше СЕО держкомпанії Ігор Смілянський заявляв, що сторони сподіваються закрити угоду до кінця першого кварталу 2022 року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Наразі Смілянський відмовляється коментувати терміни та суму угоди. Згідно з критеріями, виставленими «Укрпоштою» у тендерній документації, держкомпанія шукала невеликий банк (активи до 700 млн грн) без великої частки проблемних кредитів та мінімальною кількістю відділень. Альпарі — одна з кількох фінустанов на українському ринку, які повністю відповідають цим вимогам.

Ключові факти

  • Про бажання розвивати фінансові послуги на базі «Укрпошти» Смілянський говорив ще 2017-го. Тоді ж СЕО держкомпанії допускав купівлю банку у якості «плану Б».
  • Основним сценарієм був законопроект №2788-д, ухвалений Верховною Радою у першому читанні у травні 2020 року. Він дозволяв безпосередньо «Укрпошті» надавати населенню основні банківські послуги, включаючи випуск платіжних карток та залучення депозитів.
  • Альпарі — найменший український банк з активами на 1 грудня 2021 року в 230 млн грн, майже 60% цієї суми складають ОВДП. 11 місяців 2021-го банк закінчив зі збитками 8 млн грн. Статутний капітал банку — 232 млн грн.
  • Альпарі Банк існує з 2012 року, його власник — громадянин ОАЕ Бахтарі Хедаятоллах. З 2018 року наглядову раду банку очолює екс-президент Віктор Ющенко.
  • 9 місяців 2021-го «Укрпошта» закінчила із чистим прибутком у 131 млн грн. У першому кварталі компанія спрацювала зі збитком у 128 млн грн, другий та третій квартали були прибутковими — 118 млн та 121 млн грн відповідно. Порівняно з січнем – вереснем 2020 року, цього року держкомпанія збільшила чистий дохід на 23% до 8,1 млрд грн.

Контекст

Різко проти допуску ще однієї держкомпанії на банківський ринок виступав НБУ, який має погодити угоду між «Укрпоштою та Альпарі Банком». «Компанія не розуміє реальну вартість ведення банківського бізнесу. Банки витрачаються на побудову систем фінансового моніторингу, контроль ризиків, управління чужими коштами, комплаєнс, безпеку даних та відділень», – йшлося у заяві Нацбанку щодо ухвалення закону про «пошта-банк».

Згідно з розрахунками Смілянського, створення поштового банку дозволило б залучити до банківської системи 15 млн жителів невеликих населених пунктів, де немає фінустанов, але де працює «Укрпошта». Самій держкомпанії банківський бізнес допоміг би збільшити дохід до 16 млрд грн у 2025 році, прогнозував СЕО «Укрпошти».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні