«Укрпошта» планує отримати власний банк вже на початку 2022 року. Скільки це коштує і кого можуть купити
Категорія
Новини
Дата

«Укрпошта» планує отримати власний банк вже на початку 2022 року. Скільки це коштує і кого можуть купити

«Укрпошта» має намір оформити угоду з купівлі невеликого українського банку протягом двох найближчих кварталів. Із пошуком держкомпанії допомагає KPMG, послуги якої обійдуться «Укрпошті» у 2,4 млн грн

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Укрпошта» оголосила тендер із відбору оцінювача банку в середині травня 2021-го. «Прямо зараз дивимося на кілька банків за допомогою KPMG, – розповів Forbes СЕО «Укрпошти» Ігор Смілянський. – Сподіваємося закрити операцію до кінця першого кварталу 2022 року».

Держкомпанія шукає невеликий банк із максимально «чистим» портфелем (без великої частки проблемних кредитів) і мінімальною кількістю відділень, каже Смілянський. «Все інше ми зробимо самі», – додає він.

«Укрпошта» орієнтується на фінустанови з приватним українським капіталом із розміром чистих активів на початок 2021 року до 700 млн грн. За даними НБУ, на українському ринку є шість банків, які підпадають під ці критерії: Оксі Банк, Європромбанк, «Фамільний», «Траст-Капітал», «Портал» і «Альпарі».

Усі зазначені банки мають не більше семи відділень. Найменша частка непрацюючих кредитів – у «Альпарі», «Фамільного» і «Траст-Капіталу» (менше 1%).

Потенційно привабливими таргетами для «Укрпошти» можуть бути також Європромбанк і Альтбанк, вважає експерт CASE-Україна та ексзаступник директора департаменту фінансової стабільності НБУ Євген Дубогриз. Однак у першого банку досить високий рівень проблемних кредитів – близько 30%. Активи другого станом на початок року вдвічі перевищували рівень відсікання у 700 млн грн, зазначений «Укрпоштою» у тендерній документації.

У скільки держкомпанії може обійтися покупка банку? Ймовірна сума очікуваної угоди – близько 200 млн, що відповідає мінімальному рівню капіталу банків відповідно до нормативів НБУ, вважає фінансовий аналітик ICU Михайло Демків. Дубогриз із CASE очікує не більше 250 млн грн.

«Часто при продажу банку йдеться про дисконт до капіталу, оскільки активи можуть бути гіршої якості, ніж заявлено, – каже Демків. – У даному випадку мета – купити банк без значного кредитного портфеля».

Перше півріччя 2021-го «Укрпошта» закінчила зі збитком у 9,8 млн грн. Основна його частина сформувалася у першому кварталі: 128 млн грн проти прибутку 118 млн у другому кварталі. Як порівняти з січнем – червнем 2020 року, в цьому році держкомпанія збільшила чистий дохід на 23%, до 5,3 млрд грн.

Про бажання розвивати фінансові послуги на базі «Укрпошти» Смілянський говорив ще у 2017-му. Тоді СЕО держкомпанії допускав купівлю банку у якості «плану Б».

Основним сценарієм був законопроєкт №2788-д, прийнятий Верховною Радою у першому читанні у травні 2020 року. Він дозволяє «Укрпошті» надавати населенню основні банківські послуги включно з випуском платіжних карт та залученням депозитів.

Згідно з розрахунками Смілянського, це могло б залучити до банківської системи додатково 15 млн жителів невеликих населених пунктів, в яких немає банків, але де працює «Укрпошта». Банківський бізнес, за оцінкою компанії, може збільшити її дохід до 16 млрд грн у 2025 році.

Різко проти допуску ще однієї держкомпанії на банківський ринок виступав НБУ. «Компанія не розуміє реальної вартості банківського бізнесу», – говорилося у заяві Нацбанку щодо прийняття закону про «пошта-банк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні