Apple допоможе провести перепис населення за $270 млн. Як вони це робитимуть і навіщо Україні ці витрати /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Apple допоможе провести перепис населення за $270 млн. Як вони це робитимуть і навіщо Україні ці витрати

Shutterstock

Україна у 2023 році проведе другий у своїй історії перепис населення. Допоможе в цьому компанія Apple, яка брала участь у переписі США у 2020 році. Фахівці з Америки консультуватимуть розробників програми «Дія» та можуть дати в оренду айфони або айпади.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Під час першого та єдиного перепису населення України у 2001 році 250 000 переписувачів обходили будинки українців із паперовими бланками, які пізніше оцифровували та аналізували. Уряд витратив близько $25 млн, щоб дізнатися, зокрема, що населення України – 48,5 млн осіб.

Цього разу всі українці та іноземці з постійним місцем проживання пройдуть анкетування онлайн або дадуть відповідь на запитання опитувальників із планшетами, які одразу внесуть дані онлайн.

Щоб прискорити та здешевити процес Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Києві 30 листопада підписав меморандум із Марком Ленноном, директором Apple з роботи з державними органами.

До кінця не зрозуміло, чим саме допоможе Apple. За словами пресслужби Офісу президента, американська компанія допоможе Мінцифрі визначити пріоритетні проєкти, пов'язані з переходом України в цифровий документообіг, та покращити досвід спілкування громадян із держорганами, але не уточнила про роль Apple у переписі.

У США, наприклад, компанія в оренду дала американським переписувачам 500 000 iPhone 8. У результаті анкетування коштувало на $1,4 млрд дешевше – близько $14,2 млрд. Використання гаджетів в обробці даних має значно здешевити та прискорити процес і в Україні, каже Павло Полікарчук, керівник проєкту «Рейтинг. Бізнес у офіційних цифрах».

Про те, що Україна хоче залучити американську техкомпанію до проведення перепису, стало відомо ще у вересні 2021 року, коли президент Володимир Зеленський під час візиту до США зустрівся з генеральним директором Apple Тімом Куком. «Пишаємося тим, що Україна стане другою країною у світі, яка проведе перепис населення в співпраці з Apple вже у лютому 2023 року», – сказав Зеленський під час виступу у Верховній Раді 1 грудня.

Скільки може коштувати перепис

До бюджету на 2020 рік уряд заклав на перепис 3,4 млрд грн. Через пандемію перепис перенесли на 2023 рік, а бюджет на нього, за попередніми розрахунками Держстату, збільшили вдвічі – до 7,3 млрд грн. ($270 млн).

5,1 млрд грн піде на оплату праці тимчасового персоналу, який збиратиме та оброблятиме дані. Для проведення перепису залучать 98 тисяч працівників.

Для порівняння: сусідня Польща, де перепис відбувався з квітня до жовтня 2021-го, заклала на анкетування майже втричі менший бюджет – 386 млн злотих ($98 млн); чисельність населення Польщі приблизно така сама, 38 млн осіб.

Навіщо потрібний перепис

До кінця 2019 року дані Держстату показували, що населення України 41,9 млн осіб, а в січні 2020 року «електронний перепис» ексміністра Кабінету міністрів Дмитра Дубілета показав, що населення на 4,6 млн менше.

На відміну від даних Держстату та Дубілету, які дають лише кількість людей та вік, перепис 2023 року допоможе скласти повний портрет українця. Всього в анкеті може бути до 50 питань, наприклад, про стать, вік, національність, рівень доходів, житлові умови та міграційну активність.

Дані нового перепису можуть показати, наскільки неефективно уряд розподіляє бюджет на освіту, медицину; покажуть, яка реальна кількість біженців і трудових мігрантів. «Ми маємо дізнатися, скільки нас, де ми живемо», – каже Зеленський.

Результати перепису можуть вплинути на інвестиційні плани бізнесу. Компанії враховують інформацію про людські ресурси, коли вирішують у якому регіоні будувати підприємства. Наразі при розрахунку бюджетів компанії використовують неповні дані Держстату та команди Дубілета.

Уряд планує опублікувати результати перепису населення у першому кварталі 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні