Категорія
Новини
Дата

ArcelorMittal оцінив активи своєї казахстанської структури у $1,8 млрд. Її планують націоналізувати найближчим часом

Міжнародний металургійний холдинг ArcelorMittal перед націоналізацією своєї головної казахстанської структури «АрселорМіттал Теміртау» (АМТ) оцінив її активи у $1,8 млрд, йдеться у квартальній виробничій звітності ArcelorMittal.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З часу придбання компанії в 1995 році збитки від курсової різниці становили $1,3 млрд, йдеться у звіті. Середній розмір щорічних капітальних інвестицій у 2013-2022 роках становив $250 млн, або близько 8% усіх витрат міжнародного холдингу. 
  • Також ArcelorMittal вказав, що середньорічна EBITDA казахстанського комбінату дорівнює $300 млн, у третьому кварталі 2023 року цей показник виявився негативним (без зазначення точної величини). 
  • Водночас EBITDA всього холдингу за підсумками минулого року перевищувала $1,2 млрд, чистий прибуток, що стосується акціонерів, – $261 млн.
  • У звітності холдинг особливу увагу приділяє аварії на карагандинській шахті імені Костенка, яка сталася 28 жовтня. ArcelorMittal розповідає про загибель 46 робітників, але наголошує, що 206 осіб із працюючих на зміні 252 були успішно евакуйовані. 
  • Також холдинг повідомив про заходи щодо сімей загиблих, включаючи одноразову виплату еквівалента їх зарплати за 10 років, надання житла, погашення кредитів та оплату освіти дітям шахтарів.
  • 22 жовтня ArcelorMittal підписав попередню угоду про передачу права власності на «АрселорМіттал Теміртау» Республіці Казахстан. Наразі група налаштована на якнайшвидше укладання цієї угоди, йдеться у звітності.

Контекст

Як пише місцеве видання Курсив, у день аварії на шахті президент Касим-Жомарт Токаєв назвав АМТ найгіршою компанією в історії Казахстану і заявив, що колишнє керівництво не справлялося зі своїми завданнями.

Також влада Казахстану анонсувала передачу активів АМТ державі. Пізніше сторони уточнили, що будуть передані акції не лише АМТ, а й ще однієї компанії із структури ArcelorMittal у Казахстані – «АрселорМіттал Актау». Крім того, наголошується, що угода та її параметри були узгоджені за кілька днів до трагедії.

Премʼєр-міністр Аліхан Смаїлов розповів, що держава не збирається довго утримувати акції активів ArcelorMittal і прагне знайти приватного інвестора, який забезпечить капітальні вкладення у розмірі $3 млрд. 

В уряді Казахстану заявляли, що новий власник буде місцевим, а вартість угоди – ринковою. Умови передачі активів у тимчасове володіння державі буде оголошено до кінця листопада.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні