Категорія
Новини
Дата

Арештована за підозрою у зв’язках з РФ «АМІК Україна» подала позов до ЄСПЛ проти Росії

1 хв читання

Компанія «АМІК Україна» 14 січня подала позов до Європейського суду з прав людини проти Російської Федерації, каже Forbes генеральний директор АМІС Energy в Україні Аудрис Стропус.

Ключові факти

  • AMIC звинувачує Росію у знищенні своїх заправок та використанні захоплених і вцілілих АЗС для забезпечення армії РФ пальним. Учасники ринку підтверджують Forbes, що подібні випадки були і з заправками інших мереж.
  • Орієнтовна сума збитків – 300 млн грн, каже Стропус. 26 АЗС мережі знаходяться на окупованій території. Остаточну суму збитків компанія планує підрахувати після повної деокупації України.
  • Росія 16 вересня остаточно вийшла з Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і тепер не виконує рішення ЄСПЛ.

Контекст

Компанія «АМІК Україна» – спадкоємиця російського «Лукойла». У 2015-му «Лукойл» продав 240 АЗС і шість нафтобаз в Україні австрійській AMIC Energy Management GMBH. Про те, що австрійська компанія – лише прикриття для «Лукойла», писали тоді Liga.net і Deutsche Welle.

У серпні суд заарештував АЗС та акції AMIC Energy. Слідчі Бюро економічної безпеки стверджують, що компанія ухилялася від сплати податків і виводила прибутки до Росії.

Мережа АЗС вже майже півроку працює під арештом. У 2022 році обсяги продажів компанії впали вдвічі, до близько 180 000 т. Виторг AMIC у 2022 році – 8,5 млрд грн, майже на чверть менше, ніж у 2021-му.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні