Категорія
Новини
Дата

АРМА отримала можливість купувати військові облігації за рахунок арештованих коштів у валюті

1 хв читання

Агентство з розшуку та менеджменту арештованих активів (АРМА) зможе купувати військові облігації за рахунок арештованих коштів в іноземній валюті. 14 травня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №10397, який 23 квітня ухвалила Верховна Рада, повідомила пресслужба АРМА.

Ключові факти

  • Згідно із законом, АРМА на період до припинення або скасування поточного воєнного стану, а також протягом одного місяця після його завершення, отримає право купувати за рахунок грошових коштів в іноземній валюті облігації внутрішньої державної позики «Військові облігації».
  • АРМА – єдиний центральний орган виконавчої влади, уповноважений купувати військові облігації, а відтепер – і за валютні кошти, наголошується в повідомленні агентства.
  • За даними Forbes, на ранок 14 травня в обігу перебували валютні ОВДП сумарним номіналом $2,6 млрд та €0,9 млрд. 51% всіх валютних ОВДП утримують банки, ще 27% – юридичні особи, ще 21% – фізичні особи, свідчать дані НБУ. АРМА в цій статистиці виступатиме як юрособа.
  • У четвер, 16 травня, Мінфін має погасити серію валютних ОВДП номіналом €286 млн. Сьогодні, 14 травня, Мінфін розмістив ОВДП номіналом €53,7 млн із терміном обігу 1 рік та процентною ставкою 3,25% річних.

Контекст

Ухвалення закону дозволить АРМА значно розширити можливості щодо наповнення державного бюджету та збільшити фінансування обороноздатних проєктів, заявляла раніше голова агентства Олена Дума.

У 2022 році АРМА вперше придбало військові облігації за гроші фігурантів кримінальних справ. Перший пакет склав 152 млн грн. За результатами 2023 року, загальний обсяг ОВДП «Військові облігації» на рахунку в цінних паперах АРМА становив 3,6 млн штук на суму 3,7 млрд грн. Дохід від них перевищив 195,8 млн грн. 

Після погашення на рахунку АРМА в цінних паперах є майже 2,4 млн штук військових облігацій на суму близько 2,5 млрд грн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні