Категорія
Новини
Дата

АРМА вперше придбало військові облігації за гроші фігурантів кримінальних справ. Перший пакет склав 152 млн грн

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) придбало перший пакет військових облігацій на 152 млн грн. Кошти будуть спрямовані до державного бюджету для використання з оборонною метою та для інших важливих завдань під час воєнного стану, йдеться у повідомленні агентства.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У АРМА наголосили, що в умовах війни з Росією держава гостро потребує додаткових джерел фінансового забезпечення, і гроші фігурантів кримінальних справ мають бути одним із таких ресурсів. 
  • «Сьогодні єдиний спосіб легітимно й правильно використати арештовані кошти в інтересах держави – інвестувати їх в державні інструменти підтримки оборонної сфери», – повідомив керівник Національного агентства Дмитро Жоравович.
  • На придбання військових облігацій АРМА має право витрачати не більше 80% арештованих коштів у національній валюті. Для здійснення операцій залучається державний банк, а обсяг грошей для купівлі кожного пакету цінних паперів погоджуються з Кабміном.
  • За словами очільника АРМА, управління арештованими грошима має гарні перспективи в аспекті інвестування у військові облігації.

Контекст

Депозитний портфель АРМА постійно поповнюється, у тому числі за рахунок арешту російських та білоруських коштів. 

З початку війни динаміка передачі грошей зросла – близько 300 млн грн розміщено на рахунках з 24 лютого. На ці кошти постійно нараховуються відсотки, що збільшує їх загальний обсяг. До того ж зростання депозитного портфелю відбувається і внаслідок продажу арештованого майна – лише один з останніх реалізованих лотів дозволив поповнити депозит на майже 240 млн грн.

До Агентства з розшуку та менеджменту активів передали понад 30 000 активів із початку війни, йдеться у відповіді установи на запит Forbes. Серед них рухоме та нерухоме майно, корпоративні права та грошові активи. За час війни агентство передало декілька активів в управління державі. Так, НАК «Нафтогаз України» отримала 26 облгазів, що раніше належали компанії, повʼязаній із Дмитром Фірташем, та 200 АЗС мережі Glusco, що асоціюється з Віктором Медведчуком, а також дві ТЕЦ у Львівській області та акції «Донецькоблгазу».

Forbes оцінив найбільші активи, передані АРМА за час війни, у понад $1,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні