Категорія
Новини
Дата

«АрселорМіттал Кривий Ріг» скоротив виробництво в пʼять разів. Як найбільший меткомбінат України пережив 2022 рік

Через війну, зменшення експортних можливостей та обмеження в енергопостачанні виробничі потужності «АрселорМіттал Кривий Ріг» упродовж минулого року були завантажені не більше ніж на 20–25%. Обсяги виробництва впали у пʼять разів, йдеться в повідомленні АМКР за результатами роботи в 2022 році.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виробництво чавуну в 2022 році склало 1,6 млн т, що становить 29% від бізнес-плану, сталі – 1,2 млн т (23,1%), прокату – 1,1 млн т (22,8%), коксу – 1 млн т (37,3%), концентрату – 4,5 млн (42,8%), видобутку руди – 11,6 млн т (44% від плану). 
«АрселорМіттал Кривий Ріг» скоротив виробництво в пʼять разів. Як найбільший меткомбінат України пережив 2022 рік /Фото 1
  • «Рівень виробництва в АМКР впав у пʼять разів, проте в 2022 році нам вдалося зберегти ключове – наш колектив із 26 000 співробітників та наше підприємство в цілому», – прокоментував Мауро Лонгобардо, гендиректор «АрселорМіттал Кривий Ріг»
  • У компанії наголосили, що попри усі складнощі АМКР продовжував сплачувати податки, платити зарплату працівникам, стабільно відвантажувати продукцію замовникам, з нуля створивши нові логістичні маршрути. 
  • Також, за словами Лонгобардо, АМКР не відклав екологічні зобов’язання – у 2022 році розпочався процес виведення з експлуатації двох найстарших коксових батарей №1 і №2. Зупинка роботи батарей призведе до зменшення викидів від коксохімічного виробництва на 37%. 
  • «Ми продовжуємо інвестиції в ключовий для виробництва проєкт – будівництво нового хвостосховища «Третя карта», – додав гендиректор АМКР.

Контекст

Після 24 лютого підприємства ГМК вже значно зменшили обсяги виробництва. За січень–вересень 2022 року металургійні підприємства виробили 5,5 млн т сталі, що в 2,9 раза менше, ніж за аналогічний період 2021 року. Схожа динаміка у виробництві чавуну (в 3 рази – до 5,5 млн т) та прокату (в 3,1 раза – до 4,7 млн т).

На АМКР сильно вплинули проблеми з логістикою. За словами Лонгобардо, меткомбінат виробляв 6 млн т сталі і 80% з них ішли на експорт через порти в Одесі і Миколаєві. «Уряд шукає можливості для використання портів для продукції металургів, але поки що безуспішно», – говорить він.

АМКР разом з «Укрзалізницею» розробили мезанізм експорту до Польщі або Румунії, але є обмеження обсягів транспортування. Тому меткомбінат підвищив витрати на транспортування в пʼять разів. «Тому ми не здатні відновити прибутки», – каже Лонгобардо.

В жовтні у АМКР виникла проблема з постачанням електроенергії. Компанія зазвичай споживає 400 МВт за годину, зараз – 120 МВт за годину, але навіть вони не часто доступні. «Зараз ми вирішили цю проблему, але при розширенні обсягів виробництва питання енергопостачання стане основною проблемою», – зазначав СЕО меткомбінату.

Виробничі потужності «АрселорМіттал Кривий Ріг», що має повний виробничий цикл, розраховані на щорічний випуск понад 6 млн т сталі, понад 5 млн т прокату й понад 5,5 млн т чавуну.

У 2021 році підприємство збільшило рівень виробництва у порівнянні з 2020 роком: чавуну на 7,9% (до 5,34 млн т); прокату на 5,6% (до 4,6 млн т); сталі на 5,2% (до 4,92 млн т); концентрату на 3,2% (до 11 млн т); видобутку залізної руди на 3,2% (до 26,4 млн т).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні