Категорія
Новини
Дата

Атаки українських безпілотників на НПЗ обвалили російський експорт нафтопродуктів

Російська економіка продовжує відчувати наслідки атаки українських безпілотників на нафтопереробні заводи (НПЗ). У квітні зафіксоване стрімке падіння експорту нафтопродуктів, пише РБК з посилання на дані аналітичної компанії Kpler.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • РФ у квітні скоротила експорт мазуту з портів на 24% порівняно з квітнем минулого року і на 11% проти рівня березня, до 815 000 барелів на добу. 
  • Також упав морський експорт нафти (бензин прямої перегонки) – на 20 і 15% відповідно, до 322 000 барелів на добу.
  • Показники стали «найнижчими з моменту спостереження, тобто як мінімум з 2017 року», зазначили аналітики Kpler. «Накладання сезону ремонтів і відсутніх потужностей після українських атак дронами вилилося в найслабший місяць для російського експорту нафтопродуктів», – йдеться у коментарі.
  • У квітні також продовжив скорочуватися морський експорт дизеля. Показник упав на 23% щодо рівня березня і на 28% до квітня 2023 року, досягнувши 762 000 барелів на добу. Водночас експорт бензину з Росії заборонено з 1 березня на пів року (за винятком низки країн).
  • Поставки дизеля знизилися за більшістю напрямків і помітно зросли тільки до Китаю – з 285 барелів на добу до 6000 барелів на добу. У низку країн експорт відновився після деякої перерви, наприклад, в Алжир, Кот-дʼІвуар, Судан. 
  • Основними ринками поставок для російського дизеля у квітні залишилися Туреччина (309 000 барелів на добу, зниження на 20% до березня) і Бразилія (109 000 барелів на добу, зниження на 22%). 

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів порівняно із сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначало раніше Reuters.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

До середини квітня Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових НПЗ, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебувало близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, писав Reuters із посиланням на власні розрахунки.

Після тритижневої перерви 27 квітня Україна здійснила одні з наймасштабніших ударів безпілотників, у результаті чого було пошкоджено Ільський і Слов’янський НПЗ. 30 квітня на російському Рязанському НПЗ потужністю 342 000 барелів на день сталася пожежа після нового удару безпілотника по об’єкту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні