Категорія
Новини
Дата

Росія поступово відновлює роботу НПЗ, які постраждали від атак дронів – Reuters

Росія змогла швидко відремонтувати деякі з ключових нафтопереробних заводів, які постраждали від атаки українських безпілотників. У простої внаслідок атак перебуває близько 10% потужностей НПЗ порівняно з 14% на кінець березня, пише Reuters із посиланням на власні розрахунки.

Ключові факти

  • Загальна потужність російської первинної нафтопереробки, яка простоювала через атаки безпілотників, скоротилася до 90 500 т на добу з приблизно 123 800 т раніше. 
  • Після того, як 2 квітня був атакований НПЗ «Танеко», не було жодних повідомлень про успішні атаки на великі російські заводи, й Росія швидко відновлює їх, попри труднощі з отриманням західних технологій, зазначило видання.
  • Йдеться про Рязанський НПЗ «Роснафти», який повернув в експлуатацію установки первинної переробки нафти АВТ-4 і головну установку АВТ-6, а також Куйбишевський НПЗ, який відремонтував АВТ-4, сизранську установку АВТ-5 і раніше зупинену на технічне обслуговування установку АВТ-6.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів порівняно із сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначало раніше Reuters.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту і заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

За даними Росстату, за три тижні березня Росія втратила 10,1% виробництва бензину та майже 4% випуску дизельного пального після серії атак дронів, які зупинили переробку на НПЗ у Рязані, Сизрані та Самарі.

Атаки українських безпілотників на російські НПЗ можуть порушити баланс на світовому ринку нафтопродуктів, заявило минулого тижня Міжнародне енергетичне агентство. МЕА повторило заяву міністра оборони США Ллойда Остіна, який попередив, що українські атаки «можуть мати додатковий ефект» на світовому ринку нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні