Категорія
Новини
Дата

Атаки України на російські НПЗ можуть підірвати світовий ринок нафтопродуктів – звіт МЕА

Атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи (НПЗ) можуть порушити баланс на світовому ринку нафтопродуктів. Про це йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зупинка на ремонт пошкоджених НПЗ на період від чотирьох до восьми тижнів призведе до значної втрати російського експорту нафтопродуктів, зазначило агентство. МЕА оцінює втрати російських НПЗ цього кварталу на рівні 500 000–600 000 барелів на день.
  • Агентство наголосило, що міжнародні ринки «покладаються на російський експорт дизельного пального, нафти та авіаційного палива».
  • МЕА повторило заяву міністра оборони США Ллойда Остіна, який попередив, що українські атаки «можуть мати додатковий ефект» на світовому ринку нафтопродуктів.
  • Наслідки атак України на російські НПЗ на глобальний ринок нафтопродуктів поки що не встигли проявитися повною мірою. Однак подібна загроза може зʼявитися в найближчому майбутньому, вважає МЕА.
  • Дані про видобуток НПЗ Росії до кінця березня відповідають обсягам видобутку сирої нафти 5–5,2 млн барелів на день, а не 4,6 млн барелів на день, на які вказувала б висхідна оцінка простоїв нафтопереробних заводів.
  • За перші три дні квітня російські НПЗ виробляли в середньому 5,25 млн барелів на день. За підрахунками Bloomberg, попри відновлення з середини березня, щоденні обсяги нафтопереробки в РФ залишаються значно нижчими за 5,78 млн барелів сирої нафти, переробленої в перші дні квітня 2023 року.
  • Деякі НПЗ відносно швидко відремонтували пошкоджене обладнання. Лише Туапсинський нафтопереробний завод, який був атакований наприкінці січня, залишається в автономному режимі. Проте незрозуміло, чи це пов’язано з ударом безпілотника, чи з плановим ремонтом. Ймовірно, він відновить роботу в середині травня, зазначило МЕА.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Накопичений аварійний простій первинних потужностей на НПЗ РФ, що виник через атаки на підприємства, до середини березня 2024 року становив 3,5 млн т, збільшившись у 10 разів у порівнянні з сумарним вибуттям потужностей з аналогічних причин за два попередні роки – 2022-й та 2023-й (0,352 млн т), а кількість пошкоджених установок первинної переробки нафти зросла втричі, зазначало раніше Reuters.

США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена, писала раніше FT.

За даними Росстату, за три тижні березня Росія втратила 10,1% виробництва бензину та майже 4% випуску дизельного пального після серії атак дронів, які зупинили переробку на НПЗ у Рязані, Сизрані та Самарі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні