Категорія
Новини
Дата

Аукціони «Земельного банку» стартують з 1 жовтня. Аграрії можуть обрати землі з 4000 га

1 хв читання

В Україні з 1 жовтня стартують перші онлайн-аукціони проєкту «Земельний банк». Стартова ціна оренди – від 9000 грн до 1,1 млн грн, повідомила пресслужба Фонду держмайна 25 вересня.

«Земельний банк» є важливим кроком у реформуванні управління державними активами, який має підвищити ефективність використання сільгоспземель.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Деталі

  • Цей проєкт має створити рівні умови для учасників ринку, де кожен має можливість взяти участь в онлайн-аукціонах на справедливих умовах, наголосив ФДМУ.
  • Кількість оголошених аукціонів з оренди державних земель постійно зростає. Їх уже 65, і охоплюють вони девʼять областей України. Найбільша кількість земельних ділянок зосереджена у Вінницькій, Запорізькій та Черкаській областях.
  • Фермери та агрокомпанії мають можливість обрати землі з понад 4000 га. На аукціонах представлені земельні ділянки від невеликих господарств у 2 га до значних масивів у 262 га. Стартова ціна оренди – від 9000 грн до 1,14 млн грн. Переможе найвища пропозиція, яка буде визначена в ході прозорого онлайн-аукціону.
  • Ознайомитися з лотами можете в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі» або на вебсайті «Земельного банку» в розділі «Мапа».

Контекст

17 вересня Фонд держмайна презентував проєкт «Земельний банк», який трансформує ринок державних сільгоспземель. До кінця року в рамках проєкту планується передати в оренду 1905 земельних ділянок загальною площею близько 100 000 га. Орієнтовний сумарний дохід від оренди першого пулу ділянок очікується до 1 млрд грн. 

ФДМУ вже працює над другим пулом «Земельного банку», до нього увійдуть близько 250 000 га. Реалізація цього етапу проєкту запланована на 2025 рік.

Ринок сільгоспземель – один із найконкурентніших у системі «Прозорро.Продажі». В середньому за такі ділянки на відкритих онлайн-аукціонах змагається понад три учасники. Вартість оренди комунальних сільгоспземель на торгах зростає у майже 3,5 раза. Від початку земельної реформи громади отримують понад 642 млн грн щорічно, заданими ФДМУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд