Категорія
Новини
Дата

ФДМУ планує виставити на електронні торги майже 100 000 га державних сільгоспземель до кінця року

2 хв читання

Фонд державного майна презентував проект «Земельний банк», який трансформує ринок державних сільгоспземель, повідомляє пресслужба ФДМУ. До кінця року буде передано в оренду 1905 земельних ділянок загальною площею близько 100 000 га. Орієнтовний сумарний дохід від оренди першого пулу ділянок очікується до 1 млрд грн. 

«Земельний банк» є важливим кроком у реформуванні управління державними активами, який має підвищити ефективність використання сільськогосподарських земель.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Земельний банк надає можливість для орендарів інвестувати за прозорими та зрозумілими правилами на конкурентних ринкових умовах. 
  • Проєкт має на меті сформувати прозорий ринок оренди сільгоспземель і збільшити надходження до бюджетів від користування землями.
  • «Земельний банк» відкриває для аграріїв можливість орендувати державні землі через онлайн-аукціони в системі «Прозорро.Продажі». Станом на сьогодні в системі оголошено вже 45 аукціонів у Вінницькій, Львівській, Волинській, Черкаській, Запорізькій та Одеській областях площею від 2 до 262 га. Перші торги відбудуться вже 1 жовтня.
  • Очікується, що «Земельний банк» дозволить поступово вивести з тіні сотні тисяч гектарів державних угідь. 
  • Зараз у ФДМУ працюють також над другим пулом «Земельного банку», до нього увійдуть близько 250 000 га. Реалізація цього етапу проекту запланована на 2025 рік.
  • Також на заході було презентовано інтерактивну мапу земельних ділянок. На ресурсі можна дізнатися дані про землю та одразу перейти за посиланням на сторінку торгів, якщо вони вже оголошені.
  • Наразі ринок земель сільськогосподарського призначення – один із найконкурентніших в системі «Прозорро.Продажі». В середньому за такі ділянки на відкритих онлайн-аукціонах змагається понад три учасники. В результаті конкуренції вартість оренди комунальних сільгоспземель на торгах зростає у майже 3,5 раза. Так, від початку реформи громади отримують понад 642,2 млн грн щорічно. 

Контекст

ФДМУ почав реалізацію проєкту «Земельний банк» у 2023 році. Ініціатива є одним із пріоритетів фонду на 2024 рік. «Земельний банк» має відкрити аграріям доступ до ринку державних сільгоспземель через онлайн-аукціони в електронній торговій системі «Prozorro.Продажі».

Так має забезпечуватися ринкова вартість оренди, яка залежатиме від розташування, якості ґрунту і наявності інфраструктури. Початкова ціна становитиме 12% від нормативної грошової оцінки угіддя.

ФДМУ вже провів інвентаризацію державних земельних активів, виділив частку, яка належить фонду та визначив перелік підприємств, землі яких буде виставлено на аукціони оренди в першу чергу. 

На початку травня Верховна Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу, які врегулювали розподіл надходжень від оренди державних земель сільгосппризначення. Згідно з новими правилами, 90% стартової ціни оренди (12% від нормативної грошової оцінки землі) спрямовуватимуться до державного бюджету, а 10% – до місцевих бюджетів.

Загальна кількість державних сільськогосподарських земель наразі оцінена майже у 806 000 га, з яких 386 000 га перебуває в управлінні ФДМУ, 277 000 га – Національної академії аграрних наук, 99 200 га – Мінʼюсту, понад 40 000 га – інших міністерств.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд