Проєкт аеропорту в румунському місті Алексені
Категорія
Новини
Дата

«Автомагістраль-Південь» планує взяти участь у будівництві аеропорту в Румунії

Проєкт аеропорту в румунському місті Алексені

Українська «Автомагістраль-Південь» планує взяти участь в проєкті будівництва аеропорту У Румунії. Наразі пройдений перший етап, укладений концесійний договір з місцевою громадою, йдеться у повідомленні компанії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Румунія підписала договір з консорціумом концесіонерів Avant Airports та «Автомагістраль-Південь» на будівництво нового аеропорту на місці виведеного з експлуатації військового аеродрому у містечку Алексені в 66 км від Бухаресту.
  • Концепція майбутнього аеропорту передбачатиме пасажирський термінал площею 30 000 кв м, здатний обслуговувати 6,5 млн пасажирів щорічно, а також вантажний термінал 20 000 кв м для обробки понад 10 000 т вантажу на рік.
  • Обсяг інвестицій, які потрібно бути залучити у проєкт, складатиме €400 млн. Термін реалізації чотири роки.
  • Avant Airports – девелопер проєкту. Компанія заявляє, що для розробки проєкту залучила команду кращих експертів з цивільної авіації з понад 15 країн світу. 
  • «Автомагістраль-Південь» відповідатиме за виконання робіт.
  • Наразі пройдений лише перший етап, укладений концесійний договір з місцевою громадою. Тож девелопер може починати процес залучення інвестицій, зазначається у повідомленні.
  • Це не перший проєкт «Автомагістраль-Південь» в Румунії. Компанія завершує реконструкцію злітно-посадкової смуги аеропорту Сату-Маре.
  • «Тепер у нас є можливість взяти участь, напевно, в найбільш масштабному та амбітному інфраструктурному проєкті Румунії. Наша перемога в тендері – свідчення довіри до компанії з боку румунських партнерів. Якщо вдасться залучити інвестиції і реалізувати проєкт – це допоможе нам відкрити ринок ЄС», — зазначив гендиректор «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв.

Контекст

«Автомагістраль-Південь» – головний підрядник ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2020 році вона виграла тендерів на 28,8 млрд грн – майже стільки ж, скільки три найближчих конкуренти разом узятих, писав Forbes у матеріалі «Як маловідома дорожня компанія з Одеси вибилася в лідери «Великого будівництва».

Обороти «Автомагістраль-Південь» збільшилися пропорційно – більш ніж у 2,5 раза, до 16,9 млрд грн, а прибуток ще більше – у 9,4 раза, до 633,9 млн грн.

У 2017–2019 роках, за даними ініціативи моніторингу прозорості інфраструктури CoST Україна, компанія отримала підрядів на 26,9 млрд грн. А 2020-го виграла 23% дорожніх тендерів на 28,8 млрд грн.

Власником ТОВ «Автомагістраль-Південь» з 2023 року є бізнесмен Олександр Бойко.

За даними сервісу YouControl, виручка компанії за підсумками 2023 року перевищила 8,2 млрд грн (7,6 млрд грн у 2022-му), валовий прибуток зріз до 593 млн грн (115,7 млн грн).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні