Категорія
Новини
Дата

Очільника проблемного китайського девелопера Evergrande відправили під домашній арешт

Мільярдер і голова проблемного китайського забудовника Evergrande Хуей Ка Ян передбуває під наглядом поліції за місцем проживання, пише Bloomberg. Воднчоас захід не відповідає формальному затриманню чи арешту і не означає, що Хуея буде звинувачено у скоєнні злочину.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Хуея було забрано китайською поліцією на початку цього місяця, і за ним спостерігають у спеціально відведеному місці, повідомили джерела.
  • Наразі незрозуміло, чому Хуей перебуває під так званим наглядом за місцем проживання, цей захід означає, що він не може залишати домівку, зустрічатися або спілкуватися з іншими людьми без дозволу. Паспорти та посвідчення особи необхідно здати до поліції, але, згідно із законом, цей процес не повинен перевищувати шести місяців.
  • Цей крок є останньою ознакою того, що історія самого забудовника вступила в нову фазу, повʼязану із системою кримінального правосуддя, після того як влада раніше цього місяця затримала деяких співробітників його підрозділу з управління активами, а також, як повідомляється, були затримані двоє колишніх керівників.
  • «Поки що рано говорити про ліквідацію Evergrande, але такий ризик явно зростає, – сказав Гері Нг, старший економіст Natixis Asia. – Для уряду це показує, що жоден забудовник у Китаї не настільки великий, щоб зазнати невдачі».
  • Хуея мав одні із найбільших статків у світі, коли акції Evergrande досягли піку у 2017 році. Колишній магнат тепер став найгучнішою жертвою репресій президента Сі Цзіньпіна щодо спекуляцій в секторі нерухомості.
  • Evergrande знаходиться в центрі багаторічної кризи нерухомості, яка завдала шкоди китайській економіці та підірвала довіру до ринку житла. У пʼятницю девелопер заявив, що скасував ключові зустрічі з кредиторами і має переглянути свій план щодо реструктуризації свого офшорного боргу. З того часу компанія заявила, що не змогла виконати нормативних вимог для випуску нових облігацій — ключового компонента реструктуризації боргу — тоді як її материковий підрозділ не зміг погасити наземний вексель.
  • Компанія чекає слухання 30 жовтня в суді Гонконгу за клопотанням про ліквідацію.

Контекст

Акції Evergrande у середу впали на 19% до 0,32 гонконгського долара. Ціни на доларові облігації компанії залишаються на глибоко проблемному рівні нижчими за 5 центів. За даними Bloomberg Intelligence, акції китайських забудовників впали на 3,5% до найнижчого рівня з 2011 року.

Хуей перетворив Evergrande на найбільшого девелопера Китаю, використовуючи важелі для покупки величезних ділянок землі та поглинання конкурентів. Колись він був другою найбагатшою людиною Азії, але його власний капітал різко впав, коли його імперія нерухомості занепала. За даними Bloomberg Billionaires Index, зараз статки Хуея складають близько $1,8 млрд з $42 млрд у 2017 році. Зобовʼязання Evergrande становлять 2,39 трлн юанів ($327 млрд).

Ситуація погіршилася в 2021 році, коли Evergrande опинився у дефолті, а влада рідної провінції Гуандун провела одну з найбільших реструктуризацій боргу країни.

Центральний банк Китаю звинуватив у занепаді Evergrande «власне погане управління» та «безрозсудне розширення», а уряд закликав Хуея використати свої статки, щоб допомогти повернути борг інвесторам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні