Категорія
Новини
Дата

Банк Англії підняв ставку до найвищого рівня з часів фінансової кризи 2008 року

Банк Англії підвищив облікову ставку на 0,5 відсоткового пункту до 1,75% річних, йдеться на сайті британського регулятора. Це найвищий рівень ставки з грудня 2008 року та початку січня 2009 року, коли вона становила 2%. Крок у 0,5 в.п. був найбільшим з 1995 року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Банк Англії зазначив, що орієнтується в монетарній політиці на мету інфляції на рівні 2% і підтримку економічного зростання та показників зайнятості.
  • Регулятор очікує, що інфляція в країні зросте більше за травневий прогноз – із 9,4% у червні до понад 13% у IV кварталі 2022 року – і перебуватиме на підвищеному рівні значну частину 2023 року. Повернення до таргету на 2% регулятор очікує через два роки.
  • Також Банк Англії зауважує сповільнення зростання ВВП. Підвищення цін на газ призвело до чергового значного погіршення перспектив діяльності у Сполученому Королівстві та решті Європи. За прогнозами, Велика Британія ввійде в рецесію з IV кварталу цього року. 
  • Регулятор очікує, що реальний дохід домогосподарств після оподаткування різко впаде у 2022-му та 2023-му роках, а споживання скоротиться.
  • Наступного разу Банк Англії розглядатиме рівень облікової ставки в середині вересня.

Контекст

Банк Англії послідовно підвищує ставку з грудня 2021 року. Тоді її було збільшено з рівня 0,1% до 0,25%. У лютому 2022-го ставка зросла до 0,5%, у березні – до 0,75%, у травні – до 1%, на попередньому засіданні в середині червня – ще на 0,25 в. п., до 1,25%.

Європейський центральний банк 21 липня вперше за 11 років підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів. У такий спосіб регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

Наприкінці липня Федрезерв США вдруге поспіль підвищив відсоткову ставку за федеральними кредитними коштами на 75 базисних пунктів. Тепер її діапазон становить 2,25–2,5% річних. ФРС почала агресивно боротися з інфляцією після того, як її звинуватили в повільній реакції, розхитуванні фінансових ринків і збільшенні ризику того, що її дії можуть схилити економіку США до рецесії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні