Категорія
Новини
Дата

Банкам дозволили продавати валюту населенню. Курс може відхилятися від офіційного до 10%

Національний банк України (НБУ) з 14 квітня дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню. Про це йдеться на сайті регулятора.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Банк може продавати готівкову валюту клієнтам у межах різниці між загальним обсягом купівлі нею готівкової іноземної валюти та обсягом її продажу. Така різниця розраховується з 13 квітня.
  • Водночас курс продажу валюти буде суттєво вищий за офіційний. Він може відхилятися до 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції.
  • Курс купівлі готівкової валюти не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.
  • Зараз офіційний курс становить 29,25 грн/$, тоді як у небанківських обмінниках долар пропонують по 32,5–32,7 грн/$. Відхилення до 10% від офіційного курсу дає роздрібний курс близько 32,17 грн/$.
  • Очікується, що відновлення продажу готівкової валюти банками сприятиме зменшенню можливостей для функціонування ринку нелегальних валютообмінних операцій та, відповідно, зниженню ризиків для громадян.
  • Продаж безготівкової валюти банками клієнтам – фізичним особам (тобто онлайн і у мобільних додатках) і надалі заборонений, крім виключень постанови №18.
  • Нацбанк також заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів, щоб не допустити неконтрольованого виведення капіталу за кордон.

Контекст

У перші години після вторгнення Росії 24 лютого Національний банк ввів у дію, вочевидь, заздалегідь підготовлений антикризовий план. Одне з ключових рішень – регулятор зафіксував курс гривні на час воєнного стану та фактично зупинив торги на міжбанку, заборонивши будь-яку купівлю валюти, крім операцій критичного імпорту.

З 1 березня регулятор дозволив знімати валютні кошти з рахунку обсягом до 30 000 грн на день (у еквіваленті). У регіонах, де є загроза окупації з боку РФ, – без обмежень. Банкам частково дозволили торгівлю валютою між собою, але курс не може відрізнятися від офіційного більш ніж на 1%.

Купувати валюту для клієнтів банкам дозволили 4 березня. Вони також отримали змогу купувати в іноземних банків готівкову валюту з обмеженням €1 млн/день.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні