Категорія
Новини
Дата

Байден особисто наклав вето на передачу літаків МіГ-29 Україні – WSJ

Рішення США відмовити Україні в передачі польських винищувачів МіГ-29 ухвалив особисто президент Байден. Він наклав вето на доставку літаків, щоб не спровокувати Володимира Путіна на ескалацію війни. Про це пише The Wall Street Journal.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • «Логіка, здається, така, що відправка смертоносної зенітної та протитанкової зброї не спровокує росіян, а 28 літаків – спровокує. Цю відмінність важко зрозуміти, особливо коли Пентагон також каже, що українцям не потрібні реактивні літаки, тому що інша їхня зброя ефективніша. Отже, відправка менш смертоносних літаків призведе до Третьої світової війни, але не зброї, яка насправді є смертельною?» – зазначає редакція The Wall Street Journal. 
  • На думку видання, більшою проблемою є те, що це фіаско посилає Путіну сигнал про НАТО. «Суть стримування полягає в тому, щоб змусити супротивника повірити, що певні дії призведуть до відповіді, – пише The Wall Street Journal. – Демонстративно не надсилаючи війська і кажучи, що причиною є страх перед ескалацією, містер Байден каже Путіну, про що йому не варто турбуватися. Замість того, щоб стримувати Путіна, Байден дозволяє росіянам стримувати США».
  • Така поведінка стає нормою для президента США, стверджує видання. «В Афганістані він вимагав швидкого і брудного виходу до певної дати, щоб не спровокувати Талібан, який захопив владу. Результатом стало американське приниження, яке, можливо, вплинуло на рішення Путіна напасти на Україну», – припускає The Wall Street Journal.

Контекст:

8 березня влада Польщі провела внутрішні консультації і вирішила невідкладно і безкоштовно розмістити всі свої винищувачі МіГ-29 на американській авіабазі Рамштайн в Німеччині. Згодом Офіс премʼєр-міністра Польщі у своєму офіційному мікроблозі Twitter, відповідаючи на твіт білоруського опозиційного видання NEXTA, повідомив, що літаки радянського виробництва Міг-29, що знаходяться на озброєнні ВПС Польщі, не будуть відправлені в Україну.

«Перспектива того, що винищувачі, які є в розпорядженні уряду США, вилетять з бази США-НАТО в Німеччині та полетять в Україну, проти якої воює Росія, викликає занепокоєння у всього Альянсу», – заявив речник Пентагону Джон Кірбі.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що члени НАТО, зокрема Польща, отримали «зелене світло» для відправки винищувачів в Україну.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні