Категорія
Новини
Дата

Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів. Про новий пакет допомоги США оголосять 7 липня

Президент США Джо Байден схвалив надання Україні касетних боєприпасів, пишуть АР та The Washington Post. Про вилучення зброї з запасів Пентагону має бути оголошено в п’ятницю, 7 липня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Цей крок, який передбачає обхід законодавства США, що забороняє виробництво, використання або передачу касетних боєприпасів, відбувається на тлі занепокоєння з приводу затримки контрнаступу Києва та скорочення західних запасів боєприпасів до звичайної артилерії, зазначає видання.
  • Про таке рішення мають оголосити після кількох місяців внутрішніх дебатів щодо доцільності постачання касетних боєприпасів, які заборонені більшістю країн світу. 
  • За даними джерел АР, вартість нового пакета військової допомоги від США, про який адміністрація Байдена оголосить 7 липня, складе до $800 млн. Очікується, що пакет включатиме бронетранспортери «Бредлі» і «Страйкер», а також низку боєприпасів, таких як снаряди для гаубиць і ракетних систем HIMARS.

Контекст

Понад 120 країн приєдналися до конвенції, яка забороняє використання касетних боєприпасів. Високий рівень «коефіцієнта невдач» призводить до значного засмічування територій суббоєприпасами, що не вибухнули. Крім того, такі боєприпаси через великий радіус дії загрожують як дружнім військам, так і цивільним, часто протягом десятиліть після закінчення конфлікту.

США, Україна та Росія, яка вже використовувала їх в Україні, не є сторонами конвенції. Вісім із 31 члена НАТО, включаючи США, не ратифікували конвенцію.

Україна може отримати артилерійські снаряди M864, вперше виготовлені у 1987 році. Їх використовують для 155-мм гаубиць, наданих Україні США та іншими західними країнами. 

Висновки досліджень, проведених понад 20 років тому, свідчать, що принаймні чотири з 72 суббоєприпасів, які несе кожен снаряд, залишаться нерозірваними, покриваючи територію площею приблизно 22 500 кв м.

США та інші союзники відправили в Україну мільйони звичайних гаубичних снарядів, але їхні запаси закінчуються, а виробництво не встигає за попитом.

Цього недостатньо, – вважає міністр оборони України Олексій Резніков. «Росіяни використовують в три-чотири рази більше артилерійських снарядів різного калібру, ніж ми. І ми повинні економити, тому що не можемо так інтенсивно обстрілювати», – додав він.

За словами Резнікова, касетні боєприпаси ефективні і вони дозволять компенсувати різницю. Росіяни «використовують їх проти нас, тому для нашої самооборони ми маємо повне право використовувати такі ж боєприпаси». Він зазначив, що застосовувати касетні боєприпаси українські воїни будуть виключно на полях, аби не завдати шкоди цивільним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні