Категорія
Війна
Дата

Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes

Україна отримує дедалі більше західних систем озброєння. Техніка, постачання якої здавалося неможливим на початку вторгнення, тепер складає основу озброєння ЗСУ. Скільки та якої військової техніки від країн НАТО вже отримала Україна

На початку повномасштабного вторгнення РФ союзники намагалися постачати Україні виключно радянську техніку, що ще залишалася на озброєнні країн Східної Європи. Побоювання, що передача західного озброєння може спровокувати «ескалацію» війни, лишалося мейнстримною думкою в США та ЄС. 

Шлях до західної зброї

Запаси радянської техніки поступово вичерпувалися, підштовхуючи Захід приймати складні та часом повільні, але правильні рішення про постачання Україні нових західних систем. 

Перша фаза наступу росіян показала – у ЗСУ не має достатньо артилерії й снарядів для битви за Донбас. Більшість запасів використали в інтенсивних боях лютого-березня. Натомість ворог активно стягував сотні гаубиць і САУ на відносно короткий відрізок лінії фронту. 

З травня по липень російська артилерія випускала близько 1,5 млн снарядів на місяць. На кожен кілометр лінії фронту приходилося понад 1000 снарядів у місяць.

У квітні 2022 року США прийняли рішення про постачання перших американських гаубиць М777, які відкрили шлях для десятків інших західних артилерійських систем, таких як М109, PzH 2000, L119, Caesar, та зрештою найсучаснішої артилерійської машини – шведської Archer, яка має надійти ЗСУ цього літа.

Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes /Фото 1

Рішення партнерів про постачання Україні наступальної зброї стало найтривалішим і можливо дещо запізнілим. Постачання сучасних танків і важких БМП, без яких наступати на підготовлені позиції майже неможливо, ухвалили лише в середині зими. Через це підготовка українських солдатів і доставлення цієї техніки затягнулися в часі й частина цієї техніки прибуває на фронт лише зараз

інфографіка Forbes Україна

інфографіка Forbes Україна

Чим техніка НАТО краща за радянську

Радянська та західна школа істотно відрізняються у підходах до виробництва військової техніки. Радянські конструктори робили акцент на вогневій потужності, західні – на точності, кращому захисті й «живучості». Тому радянські танки, БМП та БТРи зазвичай мають потужнішу гармату, але значно менше захисту. 

Наприклад, радянський танк Т-72 отримав 125-мм гармату. Тоді як перші серії Leopard і Abrams були озброєні лише 105 мм гарматою. І навіть зараз основний калібр на натовських танках – 120 мм. Тобто менше, ніж в основного радянського танка.

Російський БМП-3 має автоматичну гармату калібром 100 мм, але при цьому вагу лише близько 20 т. Натомість БМП Bradley має 25-мм автоматичну гармату та пару ПТРК, його вага складає до 36 т. У нього однаковий потужний захист як спереду, так і з боків. 

Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes /Фото 2

Попри менший калібр західна техніка значно ефективніша й живучіша на полі бою внаслідок кращого огляду, можливості вести прицільний вогонь у русі, досконалих систем нічного бачення та потужного захисту у всіх проєкціях. 

Перший досвід використання Bradley показує, що вони здатні зберегти життя солдатам, навіть після влучання важких артилерійських боєприпасів. Навіть легкі західні бронемашини дозволяють забезпечити високий захист екіпажу. 

Техніка НАТО на озброєнні ЗСУ

Найвідчутніше оновлення радянської зброї – в частині легкої техніки. Від початку повномасштабного вторгнення союзники передали Україні 3000 бронемашин і майже 2000 легких БМП і БТРів. 

Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes /Фото 3

Це на порядок більше, ніж кількість зброї, яку мала Україна на початок вторгнення. 

Проте ЗСУ може не вистачати сучасної важкої бронетехніки. На початок контрнаступу Захід поставив Україні тільки близько 113 танків та 200 важких БМП. Частина техніки прибуде влітку або на початку осені. Зокрема 31 американський танк Abrams, навчання на яких зараз проходять українські солдати. 

Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes /Фото 4

Союзники обіцяють додаткове постачання з огляду на те, що контрнаступ очевидно не буде простим. Суцільні мінні загородження призводять до неминучого вибуття техніки. І навіть при тому, що можливо більшу частину цієї техніки вдасться повернути в стрій. Це займе час і потребуватиме її переміщення до ремонтних баз. 

Важливим є продовження постачання ЗСУ західної артилерії. 

Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes /Фото 5
Українська армія переходить на техніку НАТО. Чим вона краща за радянську та чи достатньо її для контрнаступу. Розбір Forbes /Фото 6

Хоч ЗСУ отримали менше артилерії, ніж озвучував головнокомандувач Валерій Залужний у грудні 2022 року, зараз західна артилерія дозволяє ефективно полювати та знищувати російські артсистеми. 

З початком активних боїв на півдні України українська арта вже знищила понад 200 російських гаубиць й САУ і продовжує нейтралізувати російську вогневу міць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні