Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил України. /Oksana Parafeniuk for The Washington Post via Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«Це мене страшенно дратує». Валерій Залужний дав ексклюзивне інтервʼю Washington Post про контрнаступ, допомогу Заходу та літаки. Ось головне з нього

Валерій Залужний, головнокомандувач Збройних сил України. Фото Oksana Parafeniuk for The Washington Post via Getty Images

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав інтервʼю американському виданню The Washington Post, в якому розповів про поточний розвиток війни в Україні і про потреби української армії. Forbes вибрав головне.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Про контрнаступ і нетерплячість Заходу

Залужний сказав, що «його страшенно дратує», коли він чує, що довготривалий контрнаступ України на сході та півдні почався повільніше, ніж очікувалося. Щодня українські війська відвойовують території, каже генерал, навіть якщо це лише 500 метрів.

«Це не шоу, – наголошує Залужний. – Це не шоу, яке дивиться весь світ і робить ставки чи ще щось. Кожен день, кожен метр дається нам кровʼю».

«Без повного комплектування усього необхідного ці плани зовсім недосяжні, – додає він, маючи на увазі цілі контрнаступу. – Але їх виконують. Так, може не настільки швидко, як герої бойовиків чи як хочеться спостерігачам, але то їхні проблеми».

Про боєприпаси і літаки

Залужний зауважує, що, згідно із доктриною НАТО, країни Альянсу ніколи не підуть у наступ без переваги у повітрі, але цього очікують від України.

«А Україна? У своєму контрнаступі чиєї доктрини їй дотримуватися? – запитує пан Залужний. – Натівської? Російської? Чи це нікого не стосується? У вас своя доктрина. У вас є танки, гармати і певна кількість бойових машин. Ви зможете. Як це називається?»

За словами Залужного, його армія повинна використовувати принаймні стільки ж боєприпасів, скільки ворог, але країна-агресор випереджає Україну в десятки разів за цією статтею. Все через обмеженість ресурсів.

Генерал ЗСУ каже, що він щотижня розповідає про свої побоювання американському генералу Марку Міллі, якого вважає другом і поважає.

«Він їх повністю розуміє і розділяє. Думаю, він може допомогти мені їх розвіяти», – каже Залужний.

У розмовах із Міллі Залужний відверто говорить про наслідки затримок і нестач: «У нас є домовленість: 24/7 ми на звʼязку. Тому я іноді можу зателефонувати йому і сказати, що якщо ми не отримаємо 100 000 боєприпасів за тиждень, то 1000 людей загине. Я прошу його зрозуміти моє становище».

Втім і сам Залужний розуміє, що «не Міллі вирішує, чи отримаємо ми літаки».

«Але проблема в тому, що поки ці рішення ухвалюються, багато людей помирає щодня. Багато. Лише через те, що немає рішень», – констатує Залужний.

Про танки

На запитання про знищені нові танки Залужний визнає цей факт, але додає: «Нам не давали «Леопарди», щоб ми на них на парадах каталися чи щоб з ними політики і зірки фотографувалися. Нам їх дали для війни. А на війні «Леопард» – це ціль».

Про ПВК «Вагнер»

Коли Залужного запитали про те, як на війну вплинула спроба державного перевороту Євгена Пригожина, то він сказав, що «вагнерівці» вийшли з передової ще до подій у Росії. Тому особливих змін він не помітив: «Ми не відчули, що їхня оборона стала слабшою».

Про страхи і ядерну загрозу

«У мене багато страхів, і «Вагнер» один із них, – відповідає Залужний на питання про загрози і побоювання. – Якщо ми почнемо говорити про всі, у мене голова піде обертом… Наше завдання – підготуватися до найгірших і найбільш імовірних сценаріїв. І ми спробуємо мінімізувати можливі наслідки того, що може статися».

Чи зупиняє Залужного можливість підриву Запорізької АЕС?

«Аж ніяк, – відповідає генерал. – Ми виконуємо свою роботу. Всі ці зовнішні сигнали подаються з певної причини: бійтеся ядерного удару. Що ж, нам через це треба здатися?».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні