Категорія
Новини
Дата

БЕБ підозрює гірничо-збагачувальні комбінати в ухиленні від сплати 10 млрд грн податків. Ймовірно, йдеться про підприємства Жеваго

Співробітники Бюро економічної безпеки України проводять слідчі дії, обшуки в адміністративних та офісних будівлях двох гірничо-збагачувальних комбінатів, які здійснюють первинну переробку корисних копалин. Правоохоронці не озвучують хто є власником ГЗК. «Інтерфакс-Україна» із посиланням на джерело пише, що ідеться про Костянтина Жеваго.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За повідомленням БЕБ, підприємства підозрюються в умисному заниженні рентної плати за користування надрами на 10 млрд грн. 
  • Ці ГЗК та ще десяток товариств належать до групи пов’язаних суб’єктів господарювання. «Їхнім єдиним кінцевим бенефіціарним власником є один із найбагатших олігархів України, який фактично знаходиться у Князівстві Монако», – кажуть у бюро.
  • Обшуки проводяться з метою збору доказової бази. 
  • Крім того, проводяться огляди родовищ та виробничих потужностей з переробки корисних копалин гірничо-збагачувальних комбінатів. Відібрано зразки «бідної руди» та концентрату для проведення комплексних експертиз.
  • У ході досудового розслідування детективи БЕБ з’ясували, що службові особи одного з цих підприємств у період 2018-2021 років занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму майже 7,6 млрд грн.
  • Службовці іншого товариства також умисно занизили податкові зобов’язання з рентної плати за користування надрами на суму понад 2,7 млрд грн. 
  • Такі дії порушників призвели до фактичного ненадходження до держбюджету коштів в розмірі понад 10 млрд грн.
  • Досудове розслідування здійснюється у кримінальному провадженні за ознаками порушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів, обов’язкових платежів). 

Контекст

Гірничорудна компанія Ferrexpo у 2021 році збільшила чистий прибуток на 37,1% – до $870,99 млн. Виторг компанії зріс на 48,1%, до $2,5 млрд, прибуток EBITDA збільшився на 67,5%, до $1,4 млрд.

Валовий борг компанії минулого року знизився з $266 млн до $50 млн. На зростання показників вплинуло, зокрема, зростання попиту й цін на залізну руду високого класу – у середньому $186 за тонну в 2021 році (2020 рік – $122 за тонну).

Дохід Ferrexpo, яка контролює Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати України, за січень – червень 2022 року становив $936 млн (-31%). Основна причина – зниження виробництва, пояснили в компанії.

Наприкінці вересня апеляційний суд у Києві визнав недійсним договір купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського ГЗК у 2002 році. Про це йдеться в повідомленні групи Ferrexpo Констянтина Жеваго на Лондонській фондовій біржі. У компанії наголосили, що збираються захищати свої інтереси й вивчають усі варіанти, включно з оскарженням цього рішення у Верховному Суді.

Зазначається, що у травні 2021 року суд першої інстанції ухвалив рішення на користь Ferrexpo AG (100% дочірньої компанії Ferrexpo), але позивачі подали апеляцію у червні 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні