Категорія
Новини
Дата

Суд визнав недійсною купівлю Ferrexpo 40% акцій Полтавського ГЗК. У Жеваго планують оскаржити рішення

Апеляційний суд у Києві визнав недійсним договір купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського ГЗК у 2002 році. Про це йдеться в повідомленні групи Ferrexpo Констянтина Жеваго на Лондонській фондовій біржі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Компанія отримала рішення апеляційного суду щодо позову, в якому зазначено, що договір купівлі-продажу акцій, укладений у 2002 році, є недійсним і 40,19% акцій ГЗК має бути передано позивачам», – заявили у Ferrexpo.
  • У компанії наголосили, що збираються захищати свої інтереси й вивчають усі варіанти, включно з оскарженням цього рішення у Верховному Суді.
  • Зазначається, що у травні 2021 року суд першої інстанції ухвалив рішення на користь Ferrexpo AG (100% дочірньої компанії Ferrexpo), але позивачі подали апеляцію у червні 2021 року.

Контекст

У 2002 році чотири компанії-нерезиденти, які входять до групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service), продали належні їм сукупно 40,19% акцій ПГЗК особам, повʼязаним із нинішніми власниками комбінату, – компаніям Eastcoast United Inc., Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited, пише «Інтерфакс-Україна»

Потім було проведено декілька додаткових емісій, у результаті яких та серії інших перепродажів, а також примусового викупу акцій у міноритаріїв у рамках процедури squeeze-out єдиним акціонером ПГЗК стала гірничорудна компанія Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі.

У 2005 році чотири компанії звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу і проведення додаткових емісій. При цьому Gilson домагалася відновлення своєї частки в ПГЗК у 6,59%, Emsworth та Calefort – по 12,14%, Trimcroft Services – 9,32. Вищий господарський суд України в лютому 2015 року підтримав ухвалене раніше рішення Верховного Суду країни та позицію ПГЗК у корпоративному спорі, який тривав близько 10 років, відмовивши позивачам.

Однак наприкінці 2020 року зазначені колишні акціонери ПГЗК знову оскаржили цю угоду в українському суді.

Гірничорудна компанія Ferrexpo у 2021 році збільшила чистий прибуток на 37,1% – до $870,99 млн. Виторг компанії зріс на 48,1%, до $2,5 млрд, прибуток EBITDA збільшився на 67,5%, до $1,4 млрд.

Валовий борг компанії минулого року знизився з $266 млн до $50 млн. На зростання показників вплинуло, зокрема, зростання попиту й цін на залізну руду високого класу – у середньому $186 за тонну в 2021 році (2020 рік – $122 за тонну).

Дохід Ferrexpo, яка контролює Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати України, за січень – червень 2022 року становив $936 млн (-31%). Основна причина – зниження виробництва, пояснили в компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні