Категорія
Новини
Дата

БЕБ заявило про блокування обмінників, які працювали в інтересах спецслужб Росії. В організаторів вилучили 60 млн грн

В Україні діяла тіньова схема грошових переказів через заборонені в Україні російські платіжні системи – «Юmoney» та «Webmoney», повідомили пресслужби БЕБ та СБУ. Правоохоронці заявили про викриття організаторів та вилучення майже 60 млн грн в еквіваленті.

Ключові факти

  • Слідство заявило, що низка фізичних та юридичних осіб організували роботу як підпільних пунктів обміну, так і онлайн-обмінників, через які проводили транзакції криптовалют, електронних грошей, російського рубля.
  • Обмінні операції проводилися без відображення в бухгалтерському та податковому обліках, з використанням підроблених документів на переказ, платіжних карток тощо.
  • У пресрелізі БЕБ зазначається, що легалізація коштів здійснювалася в інтересах російських спецслужб, представників «хакерського середовища», а також клієнтів з «високоризикового сегмента».
  • За даними СБУ, у чотирьох регіонах припинено діяльність мережі підпільних конвертаційних центрів, через кожен з яких щомісяця «проходило» понад $1 млн.
  • Обшуки проводилися за адресами проживання власників обмінних платформ у Києві, Харкові, Рівному та Сумах.
  • Як зазначається у повідомленні БЕБ, за результатами 22 обшуків виявлено та вилучено кошти в доларах США, євро, польських злотих, фунтах стерлінгів, швейцарських франках тощо, що в загальному еквіваленті становить майже 60 млн грн.
  • Також вилучені технічні засоби, на яких фіксувалися операції по транзакціях та конвертації електронних грошей, криптовалюти і російського рубля.
  • Одному з фігурантів повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 200 КК України, а також стосовно ще двох осіб задокументовано докази причетності до згаданої протиправної діяльності, готується клопотання про оголошення їм про підозру.
БЕБ заявило про блокування обмінників, які працювали в інтересах спецслужб Росії. В організаторів вилучили 60 млн грн /Фото 1

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні