Категорія
Новини
Дата

Біржа Казахстану вилучила з обігу російські акції на тлі санкцій

Казахстанська фондова біржа (KASE) виключити з лістингу акції деяких російських компаній, пише РБК. Зокрема, йдеться про акції «Яндекса».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З 15 березня з офіційного списку KASE будуть виключені акції «Яндекса», повідомляється на сайті KASE.
  • Причиною біржа назвала «санкційний режим» і труднощі проведення розрахунків і торгівлі між Росією та Казахстаном цінними паперами. «Наразі по низці цих паперів ми ухвалили рішення про делістінг. Точну кількість не можу сказати», – пояснила голова правління біржі Аліна Алдамберген.
  • Щодо «Яндекса», Алдамберген зазначила, що є «певний санкційний режим».
  • «Казахстанська фондова біржа за останній рік посилила дотримання режиму санкцій щодо цієї компанії. Є певні санкційні нюанси, тому нам довелося ухвалити рішення про делістинг», – пояснила вона.

Контекст

Торги акціями російських компаній, серед яких «Газпром», «Норнікель», Лукойл», «Магніт», «Сбєрбанк», ВТБ та деякі інші, були припинені на KASE ще 1 березня минулого року.

На початку червня ЄС запровадив шостий пакет санкцій проти РФ, під які потрапив засновник «Яндекса» Аркадій Волож. Після цього Волож «негайно» пішов у відставку з посади гендиректора Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.

ЄС обґрунтував включення Воложа до списку санкцій тим, що акціонерами та інвесторами «Яндекса» є російські держбанки «Сбер» і ВТБ. Також зазначається, що в 2019 році «Яндекс» погодився на реструктуризацію, що дала «золоту акцію» Фонду громадських інтересів, через який уряд РФ отримав право вето на ключові рішення. 

Крім того, «Яндекс» звинувачують у просуванні російських державних медіа та видаленні контенту з критикою Кремля.

Аркадій Волож зі статками $2,3 млрд посідає 64-те місце в рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes. У 2018 році Волож та члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою «Громадянство в обмін на інвестиції».

Минулого тижня США, Велика Британія та ЄС оголосили про нові санкції проти Росії. Під обмеження ЄС, зокрема, підпали три великі банки: «Тінькофф Банк», «Альфа-Банк» та «Росбанк». Останні два раніше вже знаходилися в SDN-лістингу США, проте «Тінькофф» не був під будь-якими обмеженнями. Після оголошення про європейські санкції розписки TCS Group, яка володіє банком, у моменті обвалилися майже на 13%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні