Категорія
Новини
Дата

Засновник «Яндекса» Волож потрапив під санкції ЄС. Компанія вже заявила, що бізнесмен покидає усі посади в групі

Європейський Союз опублікував шостий пакет санкцій проти РФ. Під санкції потрапив засновник «Яндекса» Аркадій Волож. Акції компанії на цій новині впали на 14%, пише The Bell. Після цього бізнесмен «негайно» пішов у відставку з посади гендиректора Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС обґрунтував включення Воложа до списку санкцій тим, що акціонерами та інвесторами «Яндекса» є російські держбанки «Сбер» і ВТБ. Також зазначається, що в 2019 році «Яндекс» погодився на реструктуризацію, що дала «золоту акцію» Фонду громадських інтересів, через який уряд РФ отримав право вето на ключові рішення. 
  • Крім того, «Яндекс» звинувачується у просуванні російських державних медіа та видаленні контенту з критикою Кремля.
  • Після потрапляння бізнесмена до списку санкцій ЄС, «Яндекс» заявила, що Волож пішов у відставку з посади гендиректора материнської компанії Yandex N.V. та вийшов з ради директорів.
  • Загалом список санкцій поповнився на 18 юридичних осіб і 65 громадян Росії. Крім Воложа під обмеження потрапили діти Дмитра Пєскова, дружина прессекретаря президента Тетяна Навка, а також колишня гімнастка, ексдепутат Держдуми, а зараз голова ради директорів Національної медіагрупи Аліна Кабаєва.
  • До списку санкцій також включено доньку голови «Сєвєрсталі» Олексія Мордашова Марину, доньку голови СУЕК Андрія Мельниченка Олександру та сина Євгена Пригожина Павла.
  • До списку внесені командування та офіцери 64-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади Росії. Їх звинувачують у причетності до звірств у Бучі.
  • З юросіб під санкціями опинилися УАЗ, КамАЗ, «Сухий», «Воєнторг», а також кілька білоруських компаній, включаючи Белінвестбанк. 

Контекст

Гендиректор групи компаній «Яндекс» Аркадій Волож із статками $2,3 млрд займає 64-те місце в рейтингу 200 найбагатших бізнесменів Росії за версією Forbes. У 2018 році Волож та члени його сімʼї отримали паспорти Мальти за програмою громадянство в обмін на інвестиції.

2 червня посли країн ЄС схвалили шостий пакет санкцій проти Росії. На засіданні постійних представників країн ЄС 1 червня у Брюсселі Угорщина висловила кілька заперечень щодо шостого санкційного пакета, погодженого напередодні Європейською радою. Зокрема, Будапешт наполягав на виключенні із санкційного переліку очільника Російської православної церкви – патріарха Кирила, одного з публічних прихильників Володимира Путіна.

Крім того, Угорщина також заявляла про «дрібні технічні питання», пов’язані із запровадженням часткового ембарго на російську нафту. Як наслідок, остаточне затвердження санкцій, про які домовилися 31 травня, відкладалося.

3 червня ЄС офіційно оголосив про схвалення шостого пакета санкцій. Крім часткового нафтового ембарго, він, зокрема, передбачає відключення від SWIFT Сбербанку, блокування трьох російських державних каналів та експортні обмеження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні