рекрутинг /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Конкуренція зростає. Work.ua озвучив перші результати рекрутингу до Сил оборони

Уже в січні кількість підрозділів, що мали пропозиції роботи, зросла до 286. Фото Getty Images

Конкуренція за вакансії до Сил оборони не нижча, ніж на ринку праці в цілому, про це свідчать перші підсумки військового рекрутингу від Work.ua. На сайті у січні підрозділи Сил оборони отримали 20 519 відгуків від шукачів, що вдвічі більше, ніж у грудні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

Згідно з даними Work.ua, українці зацікавлені у вакансіях у війську. Проте, конкуренція досить нерівномірна. Найчастіше шукачі відгукуються на вакансії в категоріях:

  • «Культура, музика, шоу-бізнес»;
  • «Секретаріат, діловодство, АГВ»;
  • «Фінанси, банк»;
  • «Управління персоналом, HR»;
  • «Бухгалтерія, аудит».

Найнижча конкуренція була в категоріях «Транспорт, автобізнес», «Медицина, фармацевтика», «Сільське господарство, агробізнес». Робітничі професії та лікарські спеціальності зараз є найбільш дефіцитними на ринку праці. Тож, ситуація у військовому рекрутингу відображає загальну тенденцію.

  • У грудні, першому місяці реалізації проєкту, 146 підрозділів розмістили 821 вакансію на сайті. Уже в січні кількість підрозділів, що мали пропозиції роботи, зросла до 286, а вакансій – до 1586. Загалом у січні на сайті розміщено 91 021 пропозицію роботи, тобто вакансії Сил оборони – це менш як 2% від загальної кількості.
  • У січні 2024 року найбільше вакансій було в категорії «Охорона, безпека» – 1206.
Конкуренція зростає. Work.ua озвучив перші результати рекрутингу до Сил оборони /Фото 1

Інфографіка: Work.ua

Конкуренція зростає. Work.ua озвучив перші результати рекрутингу до Сил оборони /Фото 2

Інфографіка: Work.ua

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Здебільшого на вакансії від Сил оборони можна відгукнутися кандидатам, які не мають досвіду роботи – таких пропозицій 73%. Відповідно, у 27% вакансій від шукачів очікують наявність досвіду. 
  • Ця ситуація протилежна загальним тенденціям ринку праці, де лише 35% пропозицій роботи для новачків, а 65% – для людей із досвідом роботи.
  • Також відрізняється гендерний баланс у військовому рекрутингу від загальної ситуації на ринку праці, де частка чоловіків і жінок становить 40% і 60% відповідно. На вакансії Сил оборони частки шукачів, які відгукуються, майже рівні: 51% чоловіків і 49% жінок.

Контекст

Наприкінці 2023 року Міноборони уклало угоди з чотирма компаніями, які надали безкоштовно свої майданчики для розміщення вакансій для поповнення війська мотивованими фахівцями. Відомство співпрацює з платформами розміщення вакансій thelobbyx.com, Work.ua, Robota.ua, Olx.ua.

Рекрутинг відбувається паралельно з мобілізацією, процес базується на підписанні контракту до кінця особливого періоду. При цьому людина йде у визначену частину і на визначену посаду, максимально використовуючи свій цивільний досвід. Окрім того, контракт має низку переваг щодо соціального забезпечення.

За результатами рекрутингу у листопаді–грудні 389 підрозділів Сил безпеки й оборони України розмістили свої оголошення на профільних ресурсах, актуальних вакансій – 1847. За даними міністерства оборони, проєкт рекрутингу отримав позитивну реакцію в суспільстві, і люди активно відгукуються на вакансії. Зокрема, в цілому було понад 17 500 відгуків, це в середньому девʼять відгуків на одну вакансію.

За даними Work.ua, на ринку праці триває тенденція з поступового підвищення заробітної плати. У рейтингу посад із найвищими зарплатами (крім керівників і сфери ІТ) – посади фахівців для Сил оборони України. Зокрема, пілота дрона, стрільця, гранатометника, мінометника (понад 70 000 грн). 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні