Категорія
Новини
Дата

Більше вакансій для ветеранів і жорстка конкуренція за віддалені посади. Як змінився ринок праці з початку вторгнення

Від початку повномасштабного вторгнення за кількістю вакансій ринок праці відновився на 93%, свідчать результати дослідження Work.ua. За два роки побільшало роботи у громадському секторі та вакансій для ветеранів.

Ключові факти

  • За кількістю вакансій ринок праці майже відновився, але за категоріями спостерігаються диспропорції. Зокрема, з-поміж 28 категорій на Work.ua у дев’яти роботодавці пропонують більше вакансій, ніж було у січні 2022 року. Натомість у 19 категоріях пропозицій роботи було менше, ніж у січні 2022 року. Найповільніше відновлюється категорія «IT, компʼютери, інтернет».
Більше вакансій для ветеранів і жорстка конкуренція за віддалені посади. Як змінився ринок праці з початку вторгнення /Фото 1

Інфографіка: Work.ua

Більше вакансій для ветеранів і жорстка конкуренція за віддалені посади. Як змінився ринок праці з початку вторгнення /Фото 2

Інфографіка: Work.ua

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Згідно із дослідженням, українці хочуть працювати віддалено. Після початку повномасштабного вторгнення кількість дистанційних вакансій скоротилася у чотири рази, тоді як на ринку праці загалом – аж у 10. Проте у січні цього року пропозицій віддаленої роботи було вже на 3% більше, ніж у січні 2022-го. Середня конкуренція за дистанційну роботу зросла на 63%.
  • Також за два роки повномасштабної війни побільшало роботи у громадському секторі, а саме у галузі «Неприбуткові, благодійні та громадські організації», вакансій тут стало більше у 10 разів.
  • Аналітика показує, що кількість вакансій для ветеранів збільшилася у три рази. Водночас такі пропозиції роботи поки що становлять 7% від ринку праці.
  • Також від січня 2022-го удвічі збільшилася кількість вакансій для пенсіонерів (близько 4% від ринку праці). Для людей з інвалідністю кількість пропозицій роботи зросла на 22%, для студентів – лише на 1%.
  • Окрім цього, зʼявилися професії, яких раніше не було на сайті. Передусім це спеціалісти Сил оборони: бойовий медик, гранатометник, мінометник, пілот дрона тощо.
  • У суспільстві є запит на ментальне здоровʼя, тож спостерігається помітний приріст вакансій психологів (на 136% у січні 2024 року до січня 2022-го) і психіатрів (на 129%). Також зростає попит на фахівців з реабілітації та лікарів. Виїзд українців за кордон спонукав попит на викладачів іноземних мов.
  • Водночас найбільше падіння пропозицій роботи – у сфері IT: Front-end розробник (на 81%), back end розробник (на 75%), тестувальник (на 63%) тощо.
  • Вторгнення позначилося на роботі працівників сфери туризму, морських перевезень, будівництва, дається взнаки відмова від російського програмного забезпечення. Поменшало роботи для менеджерів з туризму, крюїнг-менеджерів, аналітиків 1C, архітекторів, дизайнерів інтерʼєру.
  • Від початку повномасштабного вторгнення майже рік середня зарплата в Україні не змінювалася і становила 15 000 грн. Лише у січні 2023 року цей показник почав зростати. За останні два роки середня зарплата збільшилася на 30%.
Більше вакансій для ветеранів і жорстка конкуренція за віддалені посади. Як змінився ринок праці з початку вторгнення /Фото 3

Інфографіка: Work.ua

  • На ринку праці збільшилася частка жінок – з 57% до 62%, а також молоді до 25 років.
  • Також спостерігається дерусифікація резюме та вакансій. У січні цього року абсолютна більшість вакансій, а саме 96%, були складені українською.

Контекст

Раніше Work.ua повідомляв, що на ринку праці триває тенденція з поступового підвищення заробітної плати. У рейтингу посад із найвищими зарплатами (крім керівників і сфери ІТ) – посади фахівців для Сил оборони України. Зокрема, пілота дрона, стрільця, гранатометника, мінометника (понад 70 000 грн). 

Конкуренція за вакансії до Сил оборони не нижча, ніж на ринку праці загалом. На сайті у січні підрозділи Сил оборони отримали 20 519 відгуків від шукачів, що удвічі більше, ніж у грудні.

Водночас загальна кількість фахівців у 50 найбільших IT-компаніях України станом на січень 2024-го становить 81 750 осіб, тож за минулий рік їхня кількість скоротилася на 10 656 людей, або ж на 11,5%, йдеться у дослідженні компанії DOU. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні