Категорія
Новини
Дата

Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження

2 хв читання

У найближчій перспективі бізнес в Україні не бачить факторів для покращення економічної ситуації та ділового середовища. Очікування бізнесу від результатів діяльності в 2023 році +10% до доходів 2022 року. Про це свідчать дані 10-ї хвилі досліджень стану українського бізнесу, яку провели Advanter Group, Центр розвитку інновацій, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт «Дія.Бізнес».

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) на початку 2023 року становить 30,76 (зі 100 можливих). Індекс майже не зріс у порівнянні з листопадом 2022-го (30,04), є нижчим за показник вересня (33,9).
  • За результатами 2022 року, 26,5% підприємств повністю або майже повністю зупинили роботу. Це нижче показника листопада, коли 31,7% підприємств залишалися повністю або майже повністю не працюючими.
  • В цілому спостерігається позитивна динаміка. 14% підприємств вказали на зростання обсягів робіт порівняно з довоєнним періодом. 9,3% підприємств вийшли на показники 2021 року.
  • Середньозважений очікуваний показник оборотів бізнесу у 2023-му порівняно до 2022 року – плюс 10,3%. Разом із цим, майже половина (47,1%) бізнесу очікують на зростання оборотів у поточному році. Не бачать перспектив – 18,5% підприємств (вказали, що бізнес не буде працювати або будуть працювати на рівні до 50% від оборотів попереднього року).
  • Зберігається суттєва регіональна різниця в очікуваннях бізнесу з заходу та центру України порівняно з прифронтовими областями. 20% підприємств на сході України і 19% на півдні не бачать можливостей для відновлення діяльності цього року.
  • Найбільше заважає бізнесу відновлюватися: відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів (50,5%); непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку (48,4%) та відсутність достатнього капіталу (40,4%). У порівнянні з ситуацією в листопаді, найбільш суттєвою проблемою для бізнесу стає відсутність платоспроможних клієнтів – 50,5% (39,5% у листопаді). Суттєво зросли ризики, пов’язані з непередбачуваним розвитком ситуації в країні, – 48,4% (44,2% у листопаді).
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 1
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 2
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 3
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 4
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 5
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 6
Бізнес не бачить перспектив покращення економічної ситуації найближчим часом – дослідження /Фото 7
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Дефіцит електроенергії, руйнування підприємств та інфраструктури, порушення логістики, скорочення пропозиції товарів та послуг, зростання виробничих витрат, а також низька платоспроможність населення продовжують суттєво впливати на економічну активність підприємств та їхні очікування. У січні 2023 -го індекс ділової активності НБУ знизився до 37,5 із 42,1 у грудні 2022-го. 

За підсумками четвертого кварталу минулого року український бізнес дещо послабив негативні очікування щодо динаміки обсягів виробництва товарів і послуг упродовж наступних 12 місяців. Також поліпшилися прогнози майбутньої ділової активності підприємств. Оптимістичніше налаштовані підприємці й в оцінках темпів майбутньої інфляції та її впливу на споживчі настрої й купівельну спроможність населення. А ось девальваційні очікування знову погіршилися – в те, що гривні вдасться зберегти теперішні позиції у протистоянні з євро і доларом, бізнес майже не вірить.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні