Категорія
Новини
Дата

Бізнес продовжує відновлюватися, але не чекає швидкого покращення в економіці – опитування

Український малий та середній бізнес продовжує відновлюватися: зріс Ukrainian Business Index, збільшилася частка підприємців, що сподіваються на зростання бізнесу, покращилися очікування товарооборотів у 2022 році. Про це свідчать дані сьомої хвилі досліджень проєкту Дія.Бізнес та стратегічного агентства Advanter Group.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Індекс активності бізнесу становить 25,16 (зі 100 можливих). Індекс незначно виріс з червня 2022 року, але залишається на низькому рівні, що свідчить про невпевненість бізнесу у швидкому покращенні економічної ситуації, йдеться у дослідженні.
  • Загальні прямі втрати МСБ за п’ять місяців війни оцінюються в $87 млрд. Показник дещо збільшився порівняно з попередньою хвилею досліджень.
  • 39,9% підприємств повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого. Це нижче показника червня, коли 46,8% підприємств залишалися повністю або майже не працюючими. Така ж ситуація спостерігалася в травні.
  • Стан та плани щодо релокації: 14,3% бізнесу вже релокувалися в Україні, 1,8% – за кордон, ще 6,6% планують релокацію, але 50% з них ще не визначились з географією.
  • Як бізнес бачить перспективи 2022 року. Середній очікуваний показник обсягів реалізованої продукції у 2022 по відношенню до 2021 року: 50%, що на 2 в.п. вище за показник червня 2022 року.
  • Зросла порівняно з червнем частка тих підприємців, що сподіваються на зростання бізнесу (8,3%). Стабільною залишається частка підприємців, що не бачать можливості для перезапуску бізнесу, який зупинився (10,3%) або вважають що оборот у 2022 році буде не більше за 20% від минулорічного (23,3%).
  • 41,6% бізнесів планують надалі розвиватись і конкурувати через унікальні ділові зв’язки, партнерства, 38,9% – через технологічні інновації, та 20,9% використовуючи бізнес-інновації.
  • 90% підприємств залучені у допомогу країні під час війни, в тому числі 65,8% долучилися до волонтерської активності.
  • Серед причин, що заважають бізнесу відновлюватися, 62% опитаних назвали відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів на внутрішньому ринку, 46% назвали непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку, 39% – відсутність достатнього капіталу.
Бізнес продовжує відновлюватися, але не чекає швидкого покращення в економіці – опитування /Фото 1
Бізнес продовжує відновлюватися, але не чекає швидкого покращення в економіці – опитування /Фото 2
Бізнес продовжує відновлюватися, але не чекає швидкого покращення в економіці – опитування /Фото 3
Бізнес продовжує відновлюватися, але не чекає швидкого покращення в економіці – опитування /Фото 4
Бізнес продовжує відновлюватися, але не чекає швидкого покращення в економіці – опитування /Фото 5
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Бізнес у липні дещо поліпшив оцінки перспектив своєї економічної діяльності, свідчить Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) від НБУ. Водночас посилення інтенсивності бойових дій, руйнування інфраструктури, високі ціни на енергоносії та скорочення попиту відтерміновують відновлення економічної активності. У підприємств, залучених до щомісячного опитування, залишилися песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі за всіма секторами економіки.

Водночас більшість українських підприємців (61%) попри війну, вимушену релокацію, складнощі з логістикою та зменшення обсягів продажів продовжують працювати, а 91% з тих, хто призупинив діяльність – готові відновитись у майбутньому, показують результати дослідження Mastercard SME Index.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні