Категорія
Новини
Дата

Дев'ять із десяти підприємців, хто призупинив діяльність через війну, готові відновитися в майбутньому – дослідження

Більшість українських підприємців (61%) попри війну, вимушену релокацію, складнощі з логістикою та зменшення обсягів продажів продовжують працювати, а 91% з тих, хто призупинив діяльність – готові відновитись у майбутньому. Про це свідчать результати дослідження Mastercard SME Index.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 61% українських МСБ продовжують працювати попри війну, адаптуючи бізнес до нової реальності.
  • Дев’ять із десяти (або 91%) підприємців, що призупинили бізнес унаслідок війни, готові відновити роботу у майбутньому.
  • 53% вважають, що на повернення бізнесу до показників довоєнного рівня знадобиться від одного до трьох років.
  • 70% підприємців використовують цифрові канали продажів.
  • Для 39% з бізнесів, що зараз працюють, такі канали приносять більш ніж половину всіх замовлень.
  • 87% бізнесів надають клієнтам можливість безготівкової оплати, а кожен десятий приймає оплату криптовалютою.

Контекст

Бізнес у липні дещо поліпшив оцінки перспектив своєї економічної діяльності, свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА) від НБУ. Водночас посилення інтенсивності бойових дій, руйнування інфраструктури, високі ціни на енергоносії та скорочення попиту відтерміновують відновлення економічної активності. У підприємств, залучених до щомісячного опитування, залишилися песимістичні оцінки економічних результатів у найближчій перспективі за всіма секторами економіки.

НБУ за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України на 33,4% у 2022 році та зростання на 5,5% у 2023 і 4,9% – у 2024 році. Інфляція, за прогнозами НБУ, до кінця року прискориться до 31%, проте у наступні два роки сповільниться – до 20,7% та 9,4%, відповідно, йдеться в липневому Інфляційному звіту НБУ. З квітня економічна активність почала пожвавлюватися, і наприкінці весни не працювало лише 14% підприємств, але їх завантаженість залишалася значно нижчою довоєнного рівня. За другий квартал, за оцінками НБУ, економіка впала на 40%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні