Категорія
Новини
Дата

Бізнес просить уряд продовжити чинні бронювання на два місяці й не затягувати з новою процедурою

Представники бізнесу просять уряд продовжити чинні бронювання працівників ще на два місяці, а також зробити все можливе, щоб нова процедура бронювання запрацювала вже цього року. З відповідним проханням до Кабміну звернулася Європейська Бізнес Асоціація.

Ключові факти

  • В Асоціації нагадали, що в грудні набули чинності зміни до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині бронювання військовозобовʼязаних на період мобілізації.
  • Водночас щоб нова процедура бронювання запрацювала, уряд має фіналізувати проєкт нового порядку бронювання та схвалити його окремою постановою. 
  • Представники бізнесу просять уряд не затягувати процедуру. «Ситуація, особливо в деяких індустріях є вкрай критичною, як, зокрема, в енергетиці, де співробітники вже який місяць працюють 24/7, аби відновлювати та налаштовувати пошкоджену інфраструктуру. Тож наявність більшої частини персоналу на підприємстві й надалі є критичною, аби процес відновлення був більш швидким та ефективно продовжувався», – пояснили в EBA. 
  • Окрім того, в таких критично важливих індустріях відсоток можливих бронювань варто передбачити більш ніж 40%, щоб країна могла тримати енергетичний фронт, адже більшість працівників індустрії – чоловіки, зазначили в Асоціації. 
  • Станом на останню третину грудня, попри набуття чинності згаданого Закону, підзаконні акти, потрібні для запуску нової системи бронювання, не ухвалено. Водночас для приведення Кабміном своїх нормативно-правових актів у відповідність із Законом №2732-IX визначено строк у два місяці.
  • «Такий стан справ викликає надзвичайне занепокоєння у бізнесу, оскільки чинні бронювання будуть завершені, на жаль, вже через декілька тижнів. Тому, окремо, бізнес звертається з проханням до уряду – продовжити чинні бронювання ще на два місяці», – йдеться в повідомлені. 
  • Експерти Асоціації переконані, що цього часу бізнесу буде достатньо, щоб планово підготувати необхідні заявки та документи, а представникам органів державної влади – для їх опрацювання та підготовки відповідних наказів про бронювання.

Контекст

4 листопада Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №7687 щодо порядку бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

Документ передбачає, що бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, що здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення. 

Також законопроєкт дозволяє проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Уряду надано повноваження на розробку нового порядку та критеріїв бронювання. 

Представники бізнесу мають надію, що ухвалення нового закону зрушить з місця процес бронювання, який зараз фактично на стопі. «90% заяв, які надходять до Міноборони, не проходять погодження, – розповідає на правах анонімності юрист, що консультує Офіс президента. – Ситуація має змінитися з прийняттям нового закону, який розширює перелік підприємств».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні