Категорія
Новини
Дата

Бізнес закликає Верховну Раду запровадити страхування інвестицій для українських компаній

В Україні вже почали запускатися міжнародні програми, які можуть використовувати іноземні інвестори в разі, якщо вони приймуть рішення вкладати кошти в Україну під час війни. Водночас бізнес закликає запровадити страхування інвестицій і для українських компаній, йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації (EBA). Для запуску такого механізму розроблено законопроєкт №9015.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Асоціація наголошує на важливості залучення інвестицій як від іноземних, так і від українських компаній для відбудови та відновлення України. Зокрема, ЕВА запустила свою екстратериторіальну одиницю – Global Business for Ukraine, аби об’єднувати глобальні компанії, стимулювати їх працювати з бізнесом з України та інвестувати в Україну вже зараз, зазначається у заяві.
  • Водночас необхідною передумовою для залучення таких інвестицій, особливо в період дії воєнного стану та в умовах активних воєнних дій, є їх страхування. Наразі вже почали запускатися перші міжнародні програми, які можуть використовувати іноземні інвестори в разі, якщо вони приймуть рішення інвестувати в Україну, зокрема, в Німеччині, Польщі тощо. 
  • Потенційні українські інвестори такими програмами поки що скористатися не можуть. «Тож критично важливим для України є створення дієвого інструменту, який би дозволив страхувати інвестиції вітчизняних компаній», – наголошується у заяві EBA. 
  • Для запуску такого механізму і було розроблено законопроєкт №9015. В асоціації вважають, що він допоможе поставити у рівні умови українських інвесторів із зарубіжними. А також спростить і пришвидшить процес відбору проєктів, тому що MIGA і DFC, які заявили про подібні наміри, не мають представництв в Україні. 
  • Крім того, завдяки новому законодавству доступ до страхування отримають середні компанії, які навряд чи зацікавлять міжнародних страховиків, натомість повністю відповідають профілю Експортно-кредитної агенції України, пояснили в EBA. 
  • Європейська Бізнес Асоціація закликала народних депутатів якомога швидше розглянути згаданий законопроєкт.

Контекст 

Наразі іноземні інвестори можуть скористатися послугою страхування інвестицій від воєнних ризиків за підтримки MIGA. Вона підтримує інвестиції в інфраструктуру, енергетику, телекомунікації та виробництво. Станом на 2021 рік її загальний страховий портфель складав приблизно $12,3 млрд у понад 160 країнах.

Умови передбачають отримання до 90% відшкодування своїх потенційних збитків. Мінекономіки України та МIGA домовилися про пілотний проєкт обсягом $30 млн. У 2023 році планується реалізувати аналогічні проєкти вартістю $1 млрд. 

Аналогічні домовленості є і з DFC, хоч ця структура зазвичай підтримує лише американських інвесторів. Корпорація повідомила, що готова страхувати іноземні інвестиції в Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні