Категорія
Новини
Дата

Майже 4500 робочих місць та інвестиції. В Україні зареєстрували три нові індустріальні парки

2 хв читання

У Волинській, Львівській та Івано-Франківській областях з’являться три нові індустріальні парки, повідомляє Мінекономіки. Уряд вирішив включити парки «Ковель Порто», «Добросин» та «Грін Лактік» до реєстру індустріальних парків на засіданні 5 липня.

Розвиток індустріальних парків є складовою економічної політики «Зроблено в Україні», цього року в держбюджеті на розвиток індустріальних парків закладено 1 млрд грн.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • З початку року до реєстру включили вже 16 нових індустріальних парків. Це більше, ніж за весь 2023 або 2022 рік. 
  • За словами заступника міністра економіки Віталія Кіндрата, тенденція свідчить про зростання інтересу бізнесу до роботи в рамках парків. 
  • Індустріальний парк «Ковель Порто» працюватиме в місті Ковель на Волині. На площі 11,6 га розташуються підприємства переробної промисловості – виробництво готових металевих виробів, машин і устаткування, ремонт і монтаж машин та устаткування тощо. Концепція парку передбачає створення 587 робочих місць та інвестиції загальним обсягом майже 358 млн грн.
  • Індустріальний парк «Добросин» розташований у с. Добросин Львівської області. На площі 27,3 га працюватимуть підприємства текстильної, фармацевтичної та харчової галузей, переробки та зберігання продукції сільського господарства, деревообробки, машинобудування та ін. Концепція парку передбачає створення до 3300 нових робочих місць.
  • Індустріальний парк «Грін Лактік» створено в місті Бурштин Івано-Франківської області. На площі 12 га працюватимуть підприємства харчової переробки. Зокрема, з виробництва борошна і круп, крохмалів і крохмальних продуктів, інших харчових продуктів та готових кормів для тварин. Концепція парку передбачає створення 600 робочих місць, інвестиції в обсязі 2,3 млрд грн в будівництво обʼєктів, 3,1 млрд грн – у виробниче обладнання.
  • Ще одним рішенням уряд виключив із реєстру індустріальних парків парк «Павлоград». Підставою для рішення став лист ініціатора створення парку – Дніпропетровської обладміністрації. 

Контекст

Наразі до Реєстру індустріальних парків включено 84 парки. Серед приватних компаній, які розвивають індустріальні парки в Україні, – UFuture Василя Хмельницького, Dragon Capital Томаша Фіали, група «Епіцентр К» Олександра та Галини Гереги, Uparks Бориса Шестопалова та інші.

Торік група «Епіцентр К» стала ініціатором створення парку «Вуглецево-нейтральний Еко Агро Хаб Поділля «Городок» у Хмельницькій області. 

Також минулого року співзасновник HD-group і GFS Group Борис Шестопалов ініціював будівництво індустріального парку Volia Agri-Food Park у Вінниці.

Інвестиційна компанія Dragon Capital ввела в експлуатацію першу чергу індустріального парку М10 Lviv Industrial Park.

Нещодавно премʼєр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що засновники індустріальних парків отримають безповоротні кошти на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури або компенсацію витрат на підключення до електромереж. За його словами, це сума до 150 млн грн, що покриватиме до половини витрат, а для деокупованих територій – до 80% витрат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд