Категорія
Новини
Дата

Bloomberg оцінив статки засновника криптобіржі Binance у $96 млрд проти $1,9 млрд у Forbes. Як рахують гроші одного з найбагатших людей Сінгапуру

Засновник Binance Чанпен Чжао /Getty Images

Засновник Binance Чанпен Чжао Фото Getty Images

9 січня видання Bloomberg вперше оцінило стан засновника криптобіржу Binance Чанпена Чжао. Його капітал оцінили у $96 млрд – це більше, ніж у засновників Oracle та Google. При цьому в липні 2021 року американський Forbes оцінював Чжао «всього» у $1,9 млрд. Звідки взялася така різниця і хто ближчий до істини?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Binance – найбільша у світі біржа для криптовалютних операцій. Компанія була заснована у 2017 році і за короткий період стала еквівалентом «Лондонської, Нью-Йоркської та Гонгконгської бірж разом узятих», пише WSJ. У листопаді 2021-го майданчик щодня обробляв операцій на $76 млрд. Окрім торгівлі електронними грошима, Binance надає й інші послуги, залежно від регіону. В Україні, наприклад. доступна робота з фʼючерсами, відкриття фірмової картки та позики.
  • Чанпен Чжао, 44 – більш відомий у соцмережах за своїми ініціалами CZ – народився у Китаї та в дитинстві переїхав із батьками до Канади. Відучившись за спеціальністю компʼютерні науки, він працював у фінансових компаніях у Токіо та Нью-Йорку, де розробляв софт для біржової торгівлі. Чжао вперше дізнався про біткоїн у 2013 році, після чого продав квартиру в Шанхаї, купив криптовалют та працював у кількох стартапах, перш ніж запустити свій проект. Протягом кількох останніх років він проживає в Сінгапурі.
  • Binance не залучав значних обсягів зовнішнього фінансування, і Чжао залишається найбільшим власником проекту з часткою близько 90%. Forbes вперше вніс CZ до списку мільярдерів у 2018 році, а у липні 2021 року оцінив його статки у $1,9 млрд.
  • На чому базувалася версія Forbes? Оцінку виторгу Binance взяли, орієнтуючись на обсяг торгових операцій у 2020 році – близько $2 трлн. З цієї суми Binance бере комісію близько 0,1% або нижче. При цьому компанію дисконтували через те, що вона поки що не вийшла на біржу і має регуляторні проблеми. Наприклад, влітку 2021 року Binance довелося закрити операції з фʼючерсами та деривативами у низці європейських ринків через тиск наглядових органів. А у вересні – призупинити ряд інструментів у Сінгапурі.

Контекст – як рахував Bloomberg і які прогалини є у їхній методології

Bloomberg вперше включив CZ у свій рейтинг мільярдерів — Billionaires Index. Статки в $96 млрд йому нарахували, виходячи з кількох вступних. Ключовим фактором стала ймовірна виручка Binance.

За даними аналітичної компанії Nomics, обсяг торгів на біржі в 2021 році перевищив $20 трлн, що дозволило виданню оцінити виторг майданчика приблизно в $20 млрд. Це втричі більше, ніж має заробити в 2021 році найбільша американська біржа, Coinbase, яку оцінюють у $46 млрд. Порівнявши доходи обох проектів, Bloomberg оцінив Binance як мінімум $131 млрд. При цьому в самій компанії впевнені, що проект повинен коштувати всі $300 млрд, писав раніше WSJ.

Незважаючи на значну оцінку, навіть вона повністю не відображає стан CZ. Для своїх розрахунків Bloomberg не використав виручку, яку Binance отримує від інших операцій, не повʼязаних із торгівлею криптовалютами: наприклад, торгівлю NFT. Також не враховуються особисті активи CZ, хоча він володіє біткоіном та Binance Coin. Остання за минулий рік подорожчала в 11 разів і посідає третє місце із капіталізації серед усіх криптовалют. Останній фактор – заплановане на найближчі роки IPO американської доньки біржі, Binance.US, в якій Чжао теж має контролючий пакет, пише The Information.

Але це оптимістичні сигнали. Що є з негативу? У США Binance розслідують за підозрою в ринкових маніпуляціях та інсайдерській торгівлі, у Великій Британії та Малайзії діяльність біржі заблокували, а в мережі є цілі ресурси, присвячені потенційно небезпечним операції біржі та її афілійованих структур.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні